Meerderheid wil ziekenfonds terug

De SP claimt de overwinning in de ideologische strijd met de VVD over de zorg. Uit een opiniepeiling blijkt dat 60 procent van de Nederlanders terug wil naar het ziekenfonds. Ook onder de VVD-stemmers is daarvoor volgens de peiling een meerderheid van 53 procent. Bij geen enkele partij is een meerderheid van de achterban voor handhaving van het huidige systeem.

Renske Leijten, zorgwoordvoerder van de SP: 'Van links tot rechts zien mensen dat dit systeem onhoudbaar is.' Beeld anp

De SP vroeg het bureau van Maurice de Hond twee vragen over de zorg mee te nemen in zijn wekelijkse peiling. Dat deed de partij na de ideologische botsing met de VVD tijdens de behandeling van de begroting voor Volksgezondheid vorige week. De SP bepleitte daar terugkeer naar het ziekenfonds, terwijl VVD en D66 pal staan voor het huidige stelsel. De andere partijen nemen tussenposities in.

Nu concurreren zorgverzekeraars met de prijs van de polis en de kwaliteit van de gecontracteerde zorgverleners om klanten, terwijl zorgverleners op basis van prijs en kwaliteit concurreren om contracten met verzekeraars. De SP stelt voor de zorgverzekeraars te nationaliseren tot een nationale verzekeraar. Een kwart van de mensen aan wie De Hond de stelling voorlegde, is daartegen, 15 procent weet het niet.

Renske Leijten, zorgwoordvoerder van de SP in de Tweede Kamer, claimt de overwinning: 'Van links tot rechts zien mensen dat dit systeem onhoudbaar is. De zorg wordt duurder en de kwaliteit gaat niet omhoog. Het is tijd voor een alternatief.'

Bij geen enkele partij zijn de tegenstanders van een ziekenfonds in de meerderheid. Opvallend is dat bij de SP-stemmers driekwart voor is, 16 procent het niet weet en 9 procent tegen is. Bij de PvdA is de verhouding bijna identiek. Bij de VVD is een nipte meerderheid voor, eenderde tegen en verkeert 14 procent in onwetendheid. Bij de andere partij die in de Tweede Kamer pal staat voor het huidige systeem, D66, is 42 procent voor het ziekenfonds, eenderde tegen en een kwart weet het niet.

Tweederde van de ondervraagden wil dat er een eind komt aan de concurrentie tussen zorgverzekeraars en tussen zorgverleners onderling. Afgezien van D66-stemmers is bij alle partijen een meerderheid voor beëindiging van de marktwerking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden