Meerderheid voor stengere Duitse terreurmaatregelen

Duitsland gaat verdere maatregelen nemen in de strijd tegen terreur. Zo worden criminele buitenlanders sneller uitgezet, datzelfde geldt voor 'onruststokers'. Een meerderheid is voor het plan van regeringspartij CDU. Coalitiepartner SPD geeft steun, waardoor het maatregelenpakket nog voor de Bondsdagverkiezingen in 2017 kan worden uitgevoerd.

Thomas de Maizière kondigt zijn anti-terreurmaatregelen aan. Beeld AFP

Duitsland gaat alles doen om de kans op een terroristische aanslag te verkleinen. Syriëgangers kunnen de Duitse nationaliteit verliezen, videobewaking wordt verbeterd, de wapenwet wordt gewijzigd waardoor de aankoop van wapens via internet lastiger wordt. Om radicalisering van vluchtelingen tegen te gaan, verbetert de steun die ze krijgen. Leraren leren beter omgaan met getraumatiseerde mensen.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, weerstond de druk om het beroepsgeheim voor artsen te versoepelen. Hij wil met artsen in debat over hoe ze gemakkelijker de politie kunnen inlichten als ze vermoeden dat een patiënt een dreiging voor de nationale veiligheid vormt.

Ook komt er geen boerkaverbod, een voorstel van sommige conservatieve collega's binnen de CDU.

Wel wil De Maizière duizenden extra banen scheppen bij de veiligheidsdiensten. Die moeten ook meer bevoegdheden krijgen om rond te kijken op het 'dark web', een geheim deel van internet dat wordt gebruikt voor onder meer wapenhandel en kinderporno. Verder moet het promoten van terrorisme strafbaar worden. 'Niemand kan absolute veiligheid garanderen, maar we moeten doen wat we kunnen', aldus De Maizière.

Verder dient er meer politie te komen op luchthavens, stations en treinen. Duitsers die voor een terreurorganisatie strijden en een tweede nationaliteit bezitten, moet de Duitse nationaliteit worden ontnomen.

Kan schrappen beroepsgeheim in Nederland?

Nederlandse artsen mogen justitie waarschuwen als een patiënt een voornemen tot een misdrijf uitspreekt, maar zijn dat niet wettelijk verplicht.

Vijf aanslagen

De plannen komen nadat Duitsland in juli werd opgeschrikt door vijf aanslagen, met 15 doden en tientallen gewonden tot gevolg. Twee aanslagen werden opgeëist door Islamitische Staat (IS). Drie aanvallers waren asielzoekers. Vorig jaar nam Duitsland meer dan een miljoen migranten en vluchtelingen op, onder wie veel moslims uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Dat heeft geleid tot een groeiende angst voor islamitisch extremisme.

Andere partijen reageerden kritisch op de plannen. Partijchef Bernd Riexinger van Die Linke noemde de voorstellen van de deelstaatministers een 'aanslag op de democratie'. Katrin Göring-Eckhardt van de Groenen wees een boerkaverbod af omdat dit schijnveiligheid zou bieden. FDP-leider Christian Lindner noemde de voorstellen van de CDU/CSU-bewindslieden 'nutteloos en buitensporig'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden