Update

Meerderheid Kamer wil rol staatshoofd beperken

DEN HAAG - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil in meer of mindere mate de politieke invloed van het staatshoofd beperken. Alleen CDA, VVD, ChristenUnie en SGP zijn tevreden met de huidige rol van het staatshoofd, bleek woensdag tijdens een debat over het koningshuis.

Beeld reuters

PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen vroeg premier Mark Rutte gevraagd een notitie te schrijven over een 'moderner Koningshuis'. Hij had al eerder in de Volkskrant aangekondigd dit verzoek te zullen gaan doen.

In de notitie zou Rutte onder meer aandacht moeten besteden aan de rol van het staatshoofd binnen de regering en de fiscale vrijstellingen voor leden van het Koninklijk Huis. De PvdA wil overigens nog steeds dat de premier de ministeriële verantwoordelijkheid draagt voor het staatshoofd.

Heijnen wil wel af van de schijn van de politieke invloed van de Koningin. Dat laat onverlet dat Beatrix het staatshoofd zou moeten blijven, en symbool zou moeten zijn voor de eenheid van Nederland.

Louter ceremonieel
De PVV, D66, SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren gaan een stap verder en willen een louter ceremonieel koningschap. 'Wij zijn trots op het Koninklijk Huis', zei PVV-Kamerlid Louis Bontes. 'Het heeft een bindende rol in de samenleving, maar het is wel tijd voor modernisering. Ons uitgangspunt is dat de koningin geen deel meer uitmaakt van de regering.'

De wens van de PvdA voor een 'modern koningschap' leidde tot kritische vragen van de andere oppositiepartijen, die graag een concreet voorstel van de partij hadden gezien. 'Ik wil graag wat meer regelen dan alleen een notitie', zei D66-leider Alexander Pechtold. 'Het lijkt op één grote langzaamaanactie van de PvdA', meende Ineke van Gent van GroenLinks.

Prima geregeld
De VVD liet bij monde van Brigitte van der Burg weten dat de rol van de koningin bij de kabinetsformatie 'prima geregeld' is. 'We zien niet dat een andere vorm tot meer transparantie en openheid leidt.' Wel pleiten de liberalen ervoor dat de leden van het Koninklijk Huis die een uitkering van de staat ontvangen, voortaan ook belasting gaan betalen. Veel andere partijen steunden de VVD daarin.

Ook wil de VVD dat de beëdiging van het nieuwe kabinet voortaan in het openbaar plaatsvindt en niet meer achter de gesloten deuren van Paleis Huis ten Bosch.

Predikaat Koninklijk
D66 stelde voor het predikaat 'Koninklijk' bij bedrijven tegen het licht te houden. 'Het leidt tot kwetsbaarheid en concurrentievervalsing', aldus Pechtold. 'De KLM heeft het predikaat Koninklijk, maar heeft al vele boetes gehad.'

Tweets RVD
De PvdA wilde verder opheldering van premier Rutte over de acties die de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) ondernam na berichtgeving in de Volkskrant over landgoed De Horsten in Wassenaar. 'Normaal bemoeien we ons niet met deze zaak', zei Heijnen. 'Maar de acties van de RVD nopen ons er nu wel toe.'

De RVD publiceerde op de website van het Koninklijk Huis een geredigeerde versie van een Volkskrantbericht, waarin werd gemeld dat prins Willem-Alexander twee boerderijen zou willen slopen op het koninklijke landgoed. Begin deze maand volgde een tweet van de RVD: 'Zal de Volkskrant een keer ophouden met publiceren onjuiste info? Niet Prins maar Koningin vraagt vergunningen aan.'

'Vindt de premier dit normaal?', aldus Heijnen. 'Het was een weinig fatsoenlijke tweet. Is de minister-president van plan dit verder toe te staan?' De werkwijze van de RVD draagt volgens de PvdA niet bij aan 'het gezag van de Rijksvoorlichtingsdienst en van het Koninklijk Huis.' De partij wil dat Rutte de voorlichtingsdienst opdraagt op te houden met 'deze manier van communiceren'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden