'Meerderheid Kamer wil bescherming voor hackers'

Een wetsvoorstel van de PvdA om klokkenluidersbescherming te bieden aan goedbedoelende hackers kan rekenen op steun van een meerderheid in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit onderzoek van technologiewebsite Webwereld.

Het plan van PvdA-kamerlid Pierre Heijnen behelst zogenoemde 'hacktivisten', oftewel hackers die inbreken in systemen om lekken bloot te leggen, en daarmee vervolgens in de openbaarheid treden. Volgens Heijnen dienen zij het openbaar belang, en moeten ze daarom als klokkenluiders worden gezien, en niet als criminelen. 'Klokkenluiders moeten beschermd worden en niet achtervolgd. Ze leggen immers het falen van ICT-systemen bloot,' zegt hij desgevraagd tegenover Webwereld.

Het hacken van andermans computer of computersysteem wordt gezien als computervredebreuk, een strafbaar feit waar vier jaar celstraf op staat. Bij hacktivisten worden veel zaken uiteindelijk
geseponeerd. Heijnen wil zijn voorstel binnenkort onder de aandacht brengen tijdens een hoorzitting over klokkenluiders. Aline Lingenberg, docent bestuursrecht aan de Universiteit van Groningen, denkt dat het wetsvoorstel een goede kans maakt. Onder bepaalde omstandigheden mogen journalisten de wet overtreden. Dat zou ook kunnen gelden voor hackers, mits zij een nationaal belang dienen, zegt zij tegenover BNR Nieuwsradio.

Kamermeerderheid
Webwereld maakte een ronde langs de verschillende Kamerfracties en maakt daaruit op dat het voorstel van Heijnen kan rekenen op een ruime meerderheid van 120 Kamerzetels. 'Ik vind het voorstel iets waar we heel serieus naar moeten kijken. Maar we zeggen nu niet ja of nee, voordat we weten wat dit betekent en wat zoiets kost. Maar ik zie zeker positieve aspecten,' aldus PVV-Kamerlid Hero Brinkman, die zelf onlangs de computersystemen van de Provincie Noord-Holland hackte om aan te tonen dat via de website van de provincie belangrijke gegevens en documenten zouden worden gelekt.

De VVD, PVV, SP, GroenLinks en D66 reageerden eveneens positief op het voorstel, maar ook zij willen het precieze voorstel eerst wachten. 'Ik sta daar in beginsel heel positief tegenover, als het maar geen escape voor kwaadwillende hackers wordt,' aldus VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg.

Hackersgemeenschap
In een open brief aan Heijnen reageert de hackersgemeenschap zelf vandaag verheugd op het voorstel. 'Het siert de Kamercommissie dat zij heeft geluisterd naar zorgen vanuit de hackergemeenschap, en wij zijn bereid met u mee te denken over de nadere invulling van dit voorstel,' schrijft hacker en politiek activist Koen Martens namens de verenigde Nederlandse hackerspaces en -organisaties. Hij noemt het voorstel 'een grote stap voorwaarts'.

Volgens de hackers moet er een meldpunt komen waar datalekken gemeld kunnen worden. Maar dat ontslaat de overheid niet van de verantwoordelijkheid om zelf ook goed te blijven opletten bij het uitrollen van websites en ICT-systemen, menen zij.

Onlangs kwam DigiNotar, het Nederlandse bedrijf dat onder meer de beveiligingscertificaten van overheidssites verzorgt, negatief in het nieuws doordat bepaalde certificaten gehackt bleken te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden