Meerderheid Kamer tegen rookverbod coffeeshops

Roken in coffeeshops moet mogelijk blijven. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat minister Klink van Volksgezondheid in zijn streven naar een rookvrije horeca een uitzondering maakt voor de verkooppunten van softdrugs....

Van onze verslaggever Marc Peeperkorn

Klink liet woensdag weten dat hij nog voor de zomer een besluit neemt of coffeeshops op dezelfde manier behandeld worden als cafés en restaurants. Tot nog toe was dat wel het geval, ondanks verzet van de Kamer. Volgens het stappenplan dat de Koninklijke Horeca Nederland in 2004 ondertekende, moet dit jaar 60 procent van de cafés en coffeeshops rookvrije zones hebben.

Eind vorige maand kondigde Klink aan dat hij streeft naar een totaal rookverbod in uitgaansgelegenheden vanaf 2008. Volgens Kamerlid Vendrik (GroenLinks) probeert de minister hiermee op slinkse wijze alle coffeeshops tot sluiting te dwingen. ‘En dan gaat 25 jaar liberaal softdrugbeleid op de helling, dat is me nogal wat.’

VVD en SP benadrukten woensdag dat zij al in november 2003 het toenmalige kabinet hebben opgeroepen een regeling te treffen waarmee roken in coffeeshops mogelijk blijft. Dat voorstel kreeg een meerderheid, ondanks de tegenstem van GroenLinks. Toenmalig minister Hoogervorst van Volksgezondheid ontraadde het verzoek, waarna geen van de partijen in actie kwam.

Vendrik erkende dat zijn partij nu ‘om’ is en kwam dit ‘met gepaste trots’ melden. Ook PvdA en D66 willen een uitzondering voor de coffeeshops. Een minderheid in de Kamer van CDA, ChristenUnie en SGP voelt daar niets voor.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden