Meerderheid Kamer akkoord met inzet criminele burgerinfiltrant

Het wordt vrijwel zeker weer mogelijk om criminele burgers als infiltrant in te zetten bij het bestrijden van zeer zware georganiseerde misdaad. Een meerderheid van de Tweede Kamer was er, althans op hoofdlijnen en onder tal van voorwaarden, al mee akkoord. Maar vandaag werd er nog wel gesproken over een PvdA-motie over voorwaarden aan en evaluatie van de inzet van de 'burgermol'.

De bij de IRT-affaire betrokken drugshandelaar Mink K. (met helm) op een rechtbanktekening uit 2000. Beeld anp

Coalitiegenoot VVD en de oppositiepartijen CDA, PVV en SGP steunen het voorstel van de sociaaldemocraten, waarin staat dat een criminele burgerinfiltrant alleen bij hoge uitzondering en onder strikte waarborgen mag worden ingezet. De regering moet bovendien jaarlijks melden hoe vaak dat is gebeurd.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) wil het opsporingsmiddel al langer toepassen, omdat niet alle bendes meer met de traditionele middelen te bestrijden zijn. De minister erkent dat er risico's zijn, maar heeft dan ook zelf al strenge eisen aan de inzet gesteld. In een zaak mag van een andere opsporingsmethode niet al te veel meer worden verwacht, de ernst van de misdaad moet zeer groot zijn en de inzet van een infiltrant mag vooral niet te lang duren. Er moeten afspraken worden gemaakt over wat de infiltrant mag doen bij de criminele organisatie, bijvoorbeeld bij voorbereidingshandelingen voor een misdrijf. Volgens Opstelten komt er een gedegen evaluatie van de inzet van de criminele burgerinfiltrant.

IRT-affaire
Die is omstreden sinds de IRT-affaire van 20 jaar geleden. Met medeweten van de politie en justitie werden grote partijen drugs doorgelaten. Daarop werd de motie-Kalsbeek aangenomen, waarin was voorgesteld het middel niet meer toe te passen. De lessen van de IRT-affaire zijn volgens de minister echter 'een belangrijke toetssteen' geweest bij zijn voorstel om de 'burgermol' weer te gebruiken. Als de motie-Kalsbeek nu buiten werking wordt gesteld, kan de infiltrant meteen weer worden ingezet. De Kamer stemt daar volgende week dinsdag over.

Voor onder meer D66 en de SP gaat de inzet van een criminele burgerinfiltrant veel te ver. Zij willen dat dat verboden blijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden