Meerderheid Israël wil af van Olmert

Een ruime meerderheid van de Israëlische bevolking (63 procent) vindt dat premier Ehud Olmert moet opstappen omdat hij als leider faalde tijdens de Libanon-oorlog....

Honderden reservisten, ouders van omgekomen militairen, en andere burgers eisten tijdens een manifestatie in Jeruzalem het aftreden van Olmert, de minister van Defensie en ’s lands hoogste militair.

De gekozen plek was symbolisch: nabij het graf van oud-premier Golda Meir, die onder massale publieke druk moest aftreden na de Yom Kippur-oorlog van 1973. Israël werd toen verrast door een aanval van Arabische legers.

Tijdens de serene, soms emotionele bijeenkomst klonk vrijdag slechts één keer applaus: toen een spreker aandrong op het onmiddellijke vertrek van Olmert, minister van Defensie Amit Peretz en de chef van de defensiestaf, Dan Halutz.

‘Wie de oorlog niet ten einde brengt, legt de kiem voor de volgende oorlog’, zei Moshe Muskal, vader van de omgekomen militair Rafanaël, en een van de drijvende krachten achter de protestbeweging. ‘We hebben in Zuid-Libanon niets bereikt: niet de vrijlating van de ontvoerde militairen, niet de uitschakeling van Hezbollah-terroristen, niet de vernietiging van hun wapens.’ De moeder van de gesneuvelde militair sprak de vrees uit dat haar andere zoon ‘zal moeten vechten in een nieuwe oorlog’.

Roni Zweigenbaum, een van de tienduizenden reservisten die hun families en collega’s in de burgermaatschappij achter zich moesten laten voor de strijd in Libanon, zei: ‘Als de vlag ons roept, zullen we weer komen, en zo ver gaan als nodig is. Desnoods vechten we met stokken en messen. Maar wat we niet accepteren, is gebrek aan leiderschap.’

Elipaz Balua, vader van de omgekomen Nadaf, las een brief voor die hij aan zijn zoon geschreven had. Daarin betreurde hij niet alleen het verlies aan mensenlevens, maar ook het verlies aan vertrouwen van burgers in de staat Israël. ‘Het land heeft zijn richting verloren’.

Deelnemers aan de manifestatie namen geen genoegen met de ‘halfslachtige excuses’ die chef defensiestaf Halutz deze week maakte. De generaal, die eerder zei dat Israël de oorlog ‘op punten had gewonnen’, gaf toe dat er fouten zijn gemaakt in de hogere echelons van de krijgsmacht. Volgens de opiniepeiling van de krant Yediot Ahronot vindt slechts een kleine meerderheid van de bevolking (54 procent) dat hij moet opstappen. De roep om aftreden geldt vooral minister van Defensie Peretz. Slechts 20 procent van de ondervraagden vindt dat hij op zijn post kan blijven. Mocht het kabinet-Olmert vallen, dan gaan volgens peilingen bij volgende verkiezingen rechtse partijen aan de haal met de winst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden