Meerderheid Hongaren voor toetreding tot EU

Meer dan acht van de tien Hongaarse stemmers (83,7 procent) hebben zich zaterdag in een bindend referendum uitgesproken voor toetreding tot de Europese Unie in 2004....

ANP

De opkomst was met ongeveer 45 procent juist een stuk lager dan de 70 procent waarop de regering van premier Peter Medgyessy op grond van voorspellingen had gehoopt. De opkomst was minder dan de ruim 65 procent die vorig jaar bij de parlementsverkiezingen zijn stem uitbracht en zelfs minder dan de bijna 46 procent bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Het referendum is geldig als ten minste 25 procent van de stemgerechtigde Hongaren hetzelfde antwoord heeft gegeven.

Hongarije is van de tien kandidaat-leden het derde land dat een volksraadpleging houdt over de toetreding. In Malta en Slovenië heeft de bevolking al haar jawoord gegeven.

Tien, voornamelijk Oost-Europese, landen hebben de uitnodiging gekregen in mei 2004 lid te worden van de EU. De ondertekening van het toetredingsverdrag is gepland op 16 april in Athene. Behalve Hongarije zijn ook Cyprus, Tsjechië, Estland, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slowakije en Slovenië daar uitgenodigd. Op Cyprus na houdt elk land een referendum over de toetreding.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden