'Meerderheid bestuurders voor kiesdrempel'

56 procent van de Nederlandse bestuurders is voor de invoering van een kiesdrempel bij de landelijke verkiezingen. Dat blijkt uit een onderzoek van Overheid in Nederland en NRC Handelsblad onder 2600 bestuurders, van Europarlement tot gemeenten.

De Tweede Kamer Beeld ANP

Enkele dagen na de verkiezingen hield Overheid in Nederland een enquête over de politiek onder 2.600 bestuurders van het Europees Parlement, van de Eerste en Tweede Kamer, van provincies, van gemeenten en van waterschappen. Eén van de opmerkelijkste resultaten is de wens van bestuurders voor de invoering van een kiesdrempel. 56 procent zegt voorstander te zijn van een drempel van 5 procent van de stemmen om als partij in de Kamer te komen. Nu is de kiesdeler leidend: het aantal uitgebrachte stemmen gedeeld door de 150 zetels.

Bijna driekwart van de bestuurders is tegen verkleining van de Kamer naar 100 zetels en tegen het afschaffen van de Eerste Kamer.

Bestuurders van CDA en GroenLinks laten zich het negatiefst uit over de eigen partijen. 17 procent van de CDA'ers en 23 procent van de GroenLinksers oordelen negatief over de eigen partij. De Partij voor de Dieren krijgt de beste beoordeling van de achterban, 100 procent heeft een positief tot zeer positief algemeen oordeel over de partij. Bij de SGP is dat 99 procent, bij de PvdA 97 procent. De VVD-achterban is voor 90 procent positief over de partij. Naast VVD en PvdA worden alleen de SP en D66 aangemoedigd door de eigen bestuurders om te gaan regeren (respectievelijk 65 en 47 procent).

Diederik Samsom krijgt de meeste waardering als lijsttrekker, 65 procent van de PvdA'ers beoordeelt zijn electorale aantrekkingskracht als 'zeer goed', VVD-leider Rutte krijgt van 56 procent het stempel zeer goed. CDA-leider Van Haersma Buma wordt het minst gewaardeerd (22 procent goed, 1 procent zeer goed).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden