Meerderheid Amnesty voor decriminaliseren prostitutie

Een ruime meerderheid van afgevaardigden heeft dinsdagmiddag tijdens de tweeëndertigste internationale vergadering van Amnesty International in Dublin voor de fel bekritiseerde resolutie gestemd die het wereldwijd decriminaliseren van prostitutie bepleit: 116 landen voor; 67 tegen en 21 onthielden zich van stemming.

null Beeld anp
Beeld anp

Amnesty kreeg de afgelopen dagen internationaal forse kritiek van onder meer bekende feministen en steractrices zoals Meryl Streep, Kate Winslet en Lena Dunham. Het voornaamste argument is dat landen waar prostitutie legaal is, volgens onderzoek met meer mensenhandel zouden kampen.

Volgens secretaris-Generaal Salil Shetty van Amnesty International effent de resolutie juist de weg naar een betere bescherming van de mensenrechten van prostituees: 'Sekswerkers behoren tot de meest gemarginaliseerde groepen in de wereld, die vrijwel constant risico lopen op discriminatie, geweld en misbruik.'

Lees ook

Helpt dit plan prostituees of krijgen mensenhandelaars en pooiers juist vrij spel? De scherpste opinies op een rij.

Internationale standaard

Nu deze resolutie is aangenomen wil Amnesty een beleid ontwikkelen dat pleit voor het uit de illegaliteit halen van alle vormen van prostitutie waaraan zowel aanbieder als afnemer vrijwillig meewerken. Ook zal Amnesty landen wereldwijd oproepen prostituees te beschermen tegen uitbuiting, mensenhandel en geweld. Amnesty International erkent de 'enorme complexiteit' van prostitutie als mensenrechtenkwestie en heeft daarom de internationale standaard voor mensenrechten als uitgangspunt genomen.

Amnesty liet zich daarnaast leiden door onderzoek van onder meer de Verenigde Naties, wereldgezondheidsorganisatie WHO en eigen onderzoek onder belangenorganisaties van prostituees , feministen en vrouwenrechtenorganisaties.

Amnesty benadrukt tegen mensenhandel in iedere vorm te zijn , ook in de seksindustrie, en vindt dat deze werelwijd strafbaar moet blijven. Volgens Ila Kassem, de voorzitter van Amnesty International Nederland, stemde ook de Amerikaanse delegatie voor, ondanks de felle lobby vanuit Hollywood: 'Ik denk dat ze zich ook daar niet hebben laten leiden door het winnen van de populariteitsprijs.'

Franse prostituees protesteren voor de decriminalisering van prostitutie. Beeld afp
Franse prostituees protesteren voor de decriminalisering van prostitutie.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden