Meerdere branden in Epe: een pyromaan aan het werk?

Vannacht heeft voor de vijfde keer in een week tijd brand gewoed in de Gelderse plaats Epe. Een hooischuur ging in vlammen op.

Brandweermannen in actie bij een andere brand. Foto anp

In de nacht van maandag op dinsdag brak er in een carport al een brand uit, die oversloeg op een huizenblok. Diezelfde nacht vatte een leegstaande schuur vlam. De nacht daarvoor vond ook al een schuurbrand plaats. In de nacht van 3 op 4 oktober brandde een houthok af. Bij de branden is niemand gewond geraakt.

De politie onderzoekt de zaak, en houdt er rekening mee dat de branden gesticht zijn. 'Maar het is veel te vroeg om te stellen dat hier een pyromaan aan het werk is', aldus een woordvoerder.

'Een pyromaan is een ziekelijke brandstichter', zegt forensisch psycholoog Ernst Ameling. 'Hij sticht brand om de aandacht die het hem oplevert, niet om geldelijk gewin of om iemand uit te schakelen.' Een pyromaan gaat meestal te werk in de wijk waar hij woont, omdat hij die goed kent. Hij - het is bijna altijd een jonge man - steekt onbewoonde gebouwen of auto's in brand, bij voorkeur 's nachts, om niet ontdekt te worden, zegt Ameling. Daar ontstaat een dilemma in het hoofd van een pyromaan, legt hij uit. 'Een pyromaan wilt niet gearresteerd worden, maar wel bekend.'

Dat kan ook een reden zijn om in een bepaalde wijk brand te stichten: op die manier laat de pyromaan een soort handtekening achter, zodat hij voor de politie toch traceerbaar is. Ameling: 'Om dezelfde reden steken ze dezelfde objecten in brand, op dezelfde tijden.'

Vier van de vijf branden in Epe vonden plaats in de wijk Burgerenk. Allen braken 's nachts uit. Drie keer brandde een schuur af. Volgens Ameling passen de gebeurtenissen bij de pyromanie, maar is het nog te vroeg om hier een definitief oordeel over te geven.