Meer zwemwater vervuild met poep

Het zwemwater in Nederland was vorige zomer het meest vervuild sinds ruim tien jaar. Bij metingen troffen inspecteurs vooral een bacterie afkomstig uit uitwerpselen. Die bacterie E.coli kan buikvliesontsteking en blaasontsteking veroorzaken.

ANP

Bij metingen bleken 42 zwemplassen niet aan de minimale EU-normen te voldoen, de slechtste score sinds 1999. Bij kustgebieden voldeden vier gebieden niet aan de normen, wat niet meer is gebeurd sinds 1997.

De Europese Commissie meldde dat donderdag in haar jaarlijks overzicht van de kwaliteit van het zwemwater in Europa.

53 procent voldoet

Van de zwemplassen voldeed in Nederland 53,3 procent aan de aanbevolen normen en 92,4 procent aan de minimale EU-regels. Bij kustwateren is dat respectievelijk 81,3 en 95,6 procent. Dit zijn de laagste percentages sinds jaren.

Elders in Europa was ook sprake van een verslechtering. Het aantal zwemplaatsen dat aan de minimale normen voldeed, daalde met 3 procent in de zwemplassen en 1 procent aan de kustplaatsen.

EU-commissaris Janez Potocnik (Milieu) stelde dat de kwaliteit van het zwemwater nog altijd hoog is. ‘In de afgelopen dertig jaar hebben Europese en nationale wetten de kwaliteit aanzienlijk verbeterd. Maar ons werk houdt hier niet op. We moeten constant ons best doen om te behouden en te verbeteren wat we hebben bereikt.’

Zwemmen in open water (archieffoto ANP) Beeld
Zwemmen in open water (archieffoto ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden