Meer windmolens op het land

Nog dit jaar worden de gebieden aangewezen waar nieuwe windmolenparken op het land komen. De provincies Friesland, Noord-Holland, Noord-Brabant, Overijssel, Gelderland en Limburg zullen daar een extra bijdrage aan leveren.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JEROEN TROMMELEN

AMSTERDAM - Dat zijn de provinciebesturen en de ministers van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu donderdag overeengekomen. Voor 2020 moet dit leiden tot zesduizend megawatt windenergie waarmee vier miljoen huishoudens kunnen worden voorzien van elektriciteit.

Minister Kamp van Economische Zaken is positief over de afspraken met de provincies. 'Dankzij het akkoord zorgen we er samen met de provincies voor dat windmolens daar geplaatst worden waar zo veel mogelijk draagvlak is.' Kamp wil de doelstelling van zestien procent duurzame energie 'tegen zo laag mogelijke kosten' in 2020 realiseren, zei hij. 'Dan kom je onder meer uit bij windmolens op land.'

Voor 31 december 2013 leggen de provincies de eerste gebieden vast met een potentieel voor 5.715 megawatt, zo luidt de afspraak. Als er gebieden afvallen, vult de provincie die zelf aan met alternatieve locaties.

Na 1 mei 2013 reserveren de provincies ook ruimte voor het resterende benodigde vermogen windenergie, inclusief de ontbrekende 285 megawatt. De benodigde ruimte daarvoor wordt eerst gezocht in Friesland, Noord-Holland, Noord-Brabant, Overijssel, Gelderland en Limburg.

Het Rijk houdt bij deze afspraken een stok achter de deur. Als de provincies er niet in slagen voldoende gebieden aan te wijzen, neemt de centrale overheid de regie over.

Het aandeel van zestien procent duurzame energie in 2020 is vastgelegd in het regeerakkoord. Windmolens op het land spelen bij de uitbreiding van het bestaande potentieel duurzame energie een belangrijke rol. De visie van de overheid wordt over twee maanden naar de Tweede Kamer gestuurd.

Ook minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu is tevreden met deze uitkomst. 'Het Interprovinciaal Overleg (IPO) heeft zijn verantwoordelijkheid genomen. Ik ben blij dat de zesduizend megawatt wind op land nu wordt gegarandeerd. Hiermee zetten we een stap voorwaarts om Nederland duurzamer te maken.'

IPO-portefeuillehouder Yves de Boer is al even ingenomen: 'Het is goed nieuws dat provincies samen met het Rijk afspraken hebben gemaakt waar windmolens komen en waar niet. Provincies zijn als geen ander in staat op basis van lokaal en regionaal draagvlak ruimtelijke keuzen te maken.'

Twee weken geleden zaaide regeringspartij VVD in de Tweede Kamer nog twijfel over de in het regerakkoord vastgelegde ambitie voor duurzame energie. VVD-energiewoordvoerder René Leegte zei dat het doel 'voorwaardelijk' was en naar beneden kan worden bijgesteld als het te duur wordt. Volgens Leegte kan beter goedkope stroom uit het buitenland worden geïmporteerd dan in eigen land worden opgewerkt.

Volgens de PvdA kan niet aan de doelstelling worden getornd. Volgens het regeerakkoord wordt 'de voortgang' naar het doel in 2016 geëvalueerd. Volgens de VVD-woordvoerder impliceert die passage dat het doel ook naar beneden kan worden bijgesteld.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden