Meer werklozen vinden baan vanuit WW

Ondanks de stijgende werkloosheid vinden meer werklozen een nieuwe baan. Elke maand komen 20 duizend werkzoekenden vanuit de WW aan het werk. Deze dynamiek van de arbeidsmarkt is groter dan in 2012.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER NANDA TROOST

AMSTERDAM - Dat blijkt uit cijfers van het UWV die op verzoek van de Volkskrant zijn uitgezocht. Tot en met juli van dit jaar vonden 141.100 mensen vanuit de WW werk, een stijging van 11 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2012, toen 127.300 WW'ers aan de slag gingen. Deze terugkeer komt vooral op het conto van mensen die korter dan een half jaar aan de kant staan, jongeren en hogeropgeleiden. 'Ook nu de werkloosheid oploopt, staat de arbeidsmarkt niet stil', zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV. 'De belangrijkste reden dat de WW wordt beëindigd, is het vinden van werk.'

Sinds eind 2012 is het aantal mensen met WW toegenomen van 340 duizend naar 395 duizend nu. Ook werkzoekenden met een zeer hoge opleiding, zeer relevante werkervaring of motivatie, staan nu aan de kant, waardoor de kwaliteit van het WW-bestand is toegenomen. Daarmee is het voor werkgevers aantrekkelijker geworden, ervaart het UWV. 'Werkgevers nemen dit jaar meer mensen vanuit de WW aan. Vaak gaat het om werklozen die nog niet zo lang zonder werk zitten en over relevante werkervaring beschikken', zegt Witjes. Driekwart van de werkhervatters vanuit de WW is minder dan zes maanden werkloos.

De keerzijde is dat de WW voor een groeiende groep werklozen niet voldoende blijkt. Het aantal werklozen dat de maximale duur van de WW bereikt, is dit jaar toegenomen tot 100 duizend, een stijging van 28 procent. Dat is een negatief bijeffect, zegt de Tilburgse hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen. 'Ook de eredivisiespelers worden nu werkloos, maar zij vinden gemakkelijker een nieuwe club. Intussen breidt de eerste divisie zich uit.'

Toch is de stijging van het aantal mensen dat vanuit de WW weer an de slag gaat volgens het UWV opvallend, omdat ook het aantal vacatures achterblijft. Eind juni stonden er 91 duizend vacatures open volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. In tien jaar is dat aantal niet zo laag geweest.

Er zijn minder mogelijkheden, maar die worden beter benut, constateert Wilthagen. 'Het aantal mensen dat in de WW komt, is groter dan het aantal dat er met een baan weer uitgaat, maar dat het zoveel mensen nog lukt, is goed nieuws.' De werkloosheid was eind juli opgelopen tot 694 duizend mensen, 8,7 procent van de beroepsbevolking.

pagina 27

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden