Meer WAO'ers door bemiddeling GAK aan baan geholpen

Het GAK slaagt er beter in gedeeltelijke of voormalige arbeidsongeschikten aan een baan te helpen. Ruim vijftienduizend WAO'ers vonden in 1995 weer werk na bemiddeling door het GAK....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het GAK, dat de werknemersverzekeringen uitvoert voor een aantal bedrijfsverenigingen, heeft vorig jaar voor 38 duizend WAO'ers werk gezocht. In totaal staan er 400 duizend arbeidsongeschikten geregistreerd. Hoe groot de groep is die in aanmerking komt voor bemiddeling, weet het GAK niet.

Vorig jaar heeft de organisatie een baan gezocht voor nieuwe arbeidsongeschikten, degenen die herkeurd werden en voor degenen die zich spontaan aanmeldden voor bemiddeling. Daarnaast heeft het GAK zich in een project toegelegd op bemiddeling van 'vroeggehandicapten', mensen met een aangeboren afwijking of degenen die voor hun achttiende gehandicapt zijn geraakt. Door middel van dat project zijn 160 vroeggehandicapten aan een baan gekomen.

De gegevens van het GAK lijken af te wijken van een onderzoek van het College van Toezicht Sociale Verzekeringen (Ctsv), dat woensdag werd gepubliceerd. Daaruit blijkt dat uitkeringsgerechtigden steeds ontevredener worden over de dienstverlening van uitvoeringsorganen zoals het GAK. Vooral het weer aan werk helpen van WAO'ers zou verbetering behoeven. Volgens het GAK geeft het Ctsv-onderzoek de 'beleving' van de cliënten weer, terwijl het GAK-rapport 'de koele cijfers' bevat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden