Meer vrouwen

Vorige week donderdag heb ik de gehele dag vergaderd. Het betrof drie vergaderingen, op steeds dezelfde plek in Utrecht. De deelnemers aan de bijeenkomsten waren allen mannen....

AD Lagendijk

Ik moest er 's ochtends al om half negen zijn. Ik ben een avondmens en in de vroege ochtend geheel van slag. Half negen is spitsuur. Gezien de onbetrouwbaarheid van het openbaar vervoer, en gegeven de talloze files die het elke dag op Utrecht gemunt hebben, was ik de avond ervoor al uit Twente met de trein naar Utrecht gegaan. Ook dat doe je niet voor je plezier. De treurige aanblik die een bar in een Ibis-hotel om elf uur biedt, doet je ogenblikkelijk terugverlangen naar Enschede.

De derde vergadering begon om half twee in de middag en liep uit tot na zeven uur 's avonds. Dat betekent dat ik tegen middernacht thuis was.

Wat nu als ik een moeder met jonge kinderen was geweest?

Tot op de dag van vandaag is de dagelijkse organisatie van werk vrouw- en gezinsonvriendelijk. Bovengenoemd probleem is makkelijk op te lossen. Als ik het voor het zeggen zou hebben, zou ik eisen dat in mijn organisatie het verboden is om te vergaderen vóór half tien en na half vijf. Dat heeft als enorm voordeel dat er minder en beter vergaderd wordt.

Ik zal nog een voorbeeld van een gezinsonvriendelijke situatie uit mijn eigen omgeving schetsen. Onder wetenschappers is het van groot belang om bezoekers in stijl te ontvangen. Het betreft buitenlandse collega's die een dag of wat op bezoek zijn om over wetenschap te praten. Dat zijn heel intensieve gebeurtenissen met een gejaagd karakter.

De bezoekende topwetenschapper is waarschijnlijk een van de beoordelaars van je volgende aanvraag voor geld voor onderzoek. Die verdient in de watten te worden gelegd. De prima donna verwacht ook een speciale behandeling. Die stuur je 's avonds niet alleen naar een restaurant.

Dat betekent dat er moet worden gegeten met een zware lokale delegatie. Wie gaat er mee? Oftewel, wie kan het maken om rond vijf uur naar huis te bellen om te zeggen dat de thuiskomst onverwacht vier tot vijf uur zal worden uitgesteld? Die moeder met jonge kinderen?

Ook hier zou de baas regulerend kunnen optreden. Door aan te moedigen dat representatieve etentjes plaats vinden rond de middagpauze. Natuurlijk niet in de troosteloze kantine met opgewarmde kroketten. Na een grootse lunch zal de gast er alle begrip voor opbrengen dat hij 's avonds niet nogmaals gefêteerd wordt.

In de natuurwetenschap maakt men zich grote zorgen over de teruglopende studenten aantallen. Vrouwen zijn sterk ondervertegenwoordigd in de exacte studies. Uit puur opportunistische overwegingen beginnen de onderzoekers zich af te vragen hoe ze meer vrouwelijke studenten kunnen aantrekken.

Ik kan geen bèta-blad inkijken of er wordt wel in gediscussieerd hoe je meer vrouwen kunt betrekken bij de exacte vakken, het liefst als hoogleraar. En dat is ook meteen het probleem: er wordt veel gediscussieerd en er gebeurt niets.

Nog niet zo lang geleden ben ik ingegaan op een suggestie van een Haagse topambtenaar. Die had publiekelijk beloofd dat hij zou helpen als iemand met een concrete suggestie kwam voor steun bij de aanstelling van een vrouwelijke hoogleraar. Korte tijd daarna ben ik met een heel concrete suggestie bij hem geweest. Toen bleek dat hij niets wilde doen.

Als je meer vrouwen carrière wil laten maken, moet er veel veranderen. Grote en kleine veranderingen. De grote veranderingen worden in dit land tegengehouden door katholieke en protestantse politici. Misschien moeten we beginnen met kleine veranderingen. Zoals mijn voorstel over vergadertijden.Veel kleine dingen samen kunnen ook een omwenteling tot stand brengen. En ik hoef minder te vergaderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden