Meer vis door strenge quota

De vis floreert, ook in de Nederlandse wateren. Zelfs de kwakkelende kabeljauw doet het beter. Houd de strenge Europese visquota voorlopig nog in stand, bepleiten Britse onderzoekers.

VAN ONZE VERSLAGGEVER BARD VAN DE WEIJER

AMSTERDAM - Het gaat onverwacht goed met de visstand in de Noordoost-Atlantische wateren. Dat is mede te danken aan de strenge Europese visquota: veel vissoorten worden nu duurzaam gevangen, waardoor het herstel van de populatie aanstaande is, aldus een studie die gisteren is gepubliceerd in Current Biology.

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, verbetert de visstand in de regio, meldt onderzoeker Paul Fernandes van de Universiteit van Aberdeen. Overbevissing behoort grotendeels tot het verleden en nu moet de natuur de kans krijgen zich te herstellen.

Voorzichtigheid blijft echter geboden, stellen de Britse onderzoekers, want sommige soorten, zoals kabeljauw, verkeren nog steeds in de gevarenzone. De wetenschappers tonen zich niettemin verrast over de aanzienlijke groei van de populatie van diverse soorten, nadat rond de eeuwwisseling Europese vangstbeperkingen werden ingesteld.

Ook in de Nederlandse wateren in de Noordzee floreert de vis. 'We zien dat belangrijke commerciële soorten als schol, haring en tong zich hebben hersteld en verder groeien', zegt Nathalie Steins, hoofd van de afdeling visserij van Imares Wageningen UR.

'Het scholbestand is nog nooit zo groot geweest sinds 1957, het jaar waarin de stand van deze vis voor het eerst werd bijgehouden.'

Zware offers

Dat is goed nieuws, want er is doorgaans veel kritiek op het strenge visbeleid van de Europese Unie. Ook de schol die nog geen tien jaar geleden in de gevarenzone was beland, heeft er echter baat bij. Samenwerking tussen onderzoekers, beleidsmakers en visserij hebben geleid tot een beter beheer van de visstand, wat nu vruchten begint af te werpen, zegt Steins.

'De vissers hebben hiervoor zware offers gebracht. Terwijl quota werden verlaagd, steeg de olieprijs, waardoor de inkomsten sterk daalden.'

Inmiddels groeit het quotum voor de schol. Volgend jaar mag 15 procent meer worden gevangen zonder dat dit het verdere herstel schaadt.

Hoewel de visserijdruk een belangrijke factor is bij het beheer van de visstand, zijn er volgens Steins ook andere interacties die invloed hebben op het ecosysteem, zoals klimaatverandering en de hoeveelheid voedingsstoffen in het water.

'Daarvan weten we eigenlijk nog maar heel weinig. We hebben er ook nauwelijks invloed op. Je kunt moeilijk het klimaat veranderen als dat een negatieve invloed heeft op de visstand.' De enige knop waar de mens aan kan draaien, is de visserijdruk, zegt Nathalie Steins. En dat blijkt dus een effectieve methode.

Zelfs de kwakkelende kabeljauw doet het al beter. Na jarenlang in de gevarenzone te hebben verkeerd, groeit het bestand van deze vissoort weer gestaag.

De situatie is nog steeds zorgelijk, maar er lijkt voor het eerst sprake van herstel en dat is - het wordt bijna monotoon - ook weer goed nieuws.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden