CIJFERS BIJ HET NIEUWSZaterdag 23 januari

Meer virusdeeltjes gevonden in het riool, terwijl het aantal coronabesmettingen juist blijft dalen

Het aantal aangetroffen virusdeeltjes in het rioolwater is sinds 1 januari in twee weken tijd flink toegenomen, blijkt uit cijfers op het coronadashboard. De rioolgegevens geven daarmee een ander beeld dan de cijfers over het aantal coronabesmettingen, die al enkele weken een gestage daling laten zien.

Semina Ajrovic en Xander van Uffelen

Door het rioolwater te testen op de aanwezigheid van het virus, hoopt het RIVM sneller inzicht te krijgen in de verspreiding van het virus.

Sinds september houdt het RIVM de rioolcijfers stelselmatig bij. Die geven grof gezien hetzelfde beeld als de besmettingen, maar hebben wel een schokkerig patroon. In september begint het aantal virusdeeltjes in het riool op te lopen, en rond 1 november bereikt het de hoogste waarde. Rond deze tijd wordt ook het hoogste punt van de tweede golf bereikt.

Vlak voor Kerst bereiken de rioolcijfers opnieuw een piek, ook het moment waarop de derde golf zijn hoogtepunt passeert. Daarna duikelen de rioolwaarden flink. Ook na de stijging van de afgelopen twee weken is de hoeveelheid virus in het riool nog lager dan vlak voor Kerst.

De metingen uit het rioolwater laten zien dat het virus momenteel het meest actief is in de regio Noord-Holland-Noord. Ook in de regio Twente zijn er veel virusdeeltjes gesignaleerd. Het aantal gemelde coronabesmettingen is de afgelopen week minder snel gedaald dan de week daarvoor. Het aantal positieve testresultaten daalde afgelopen week met 14 procent, een week eerder nog met 20 procent. De besmettingen lopen deze week licht op in vier van de 25 veiligheidsregio’s, onder meer in de regio West-Brabant.

Lees verder:

Meer weten over corona in andere landen? Hier vindt u de belangrijkste grafieken en kaarten.

Wilt u meer weten over corona in Nederland? Hier zetten we de belangrijkste grafieken en kaarten op een rij.

Cijfers over vaccins in Nederland en de rest van de wereld vindt u hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden