Meer variëteit in hoger onderwijs

Sijbolt Noorda, de nieuwe voorzitter van de universiteitenvereniging VSNU, is niet tevreden met de strakke scheiding tussen hogescholen en universiteiten....

Van onze verslaggever Gerard Reijn

De termen hogeschool en universiteit zullen op den duur ‘subgroepen’ zijn in het hoger onderwijs, denkt Noorda. ‘Daar groeien we ontegenzeggelijk naar toe’, zegt hij.

De universiteiten zijn niet meer van ‘one size fits all’. Hij noemt een aantal varianten: je hebt university colleges, breed georiënteerde Engelstalige bacheloropleidingen; er zijn honours programma’s, extraatjes voor getalenteerde en gemotiveerde studenten; en gespecialiseerde bacheloropleidingen.

Hij vindt het ‘niet zo slim’ dat hogescholen al hun studenten hetzelfde studiepakket aanbieden. ‘Of je nou van de havo komt, van het vwo of het mbo, iedereen krijgt de zelfde opleiding, allemaal een bacheloropleiding van vier jaar.’ Hogescholen hebben sinds kort de mogelijkheid tweejarige cursussen te verzorgen, maar er wordt tot Noorda’s spijt nauwelijks gebruik van gemaakt.

Noorda wijst op Amerika. ‘In de VS heb je een paar duizend universiteiten, maar die zijn ingedeeld in acht à negen categorieën van de Carnegie classificatie. De universiteiten in Nederland zou je daar ‘research intensive university’s’ noemen. De Nederlandse hogescholen zouden in de VS ook een type universiteit zijn.’ Noorda denkt dat de indeling van het hoger onderwijs internationaal moet worden geregeld.

Noorda wil absoluut het onderscheid tussen universiteiten en hogescholen behouden. Anders wordt de maatschappij tekort gedaan. ‘Die heeft behoefte aan praktisch opgeleide studenten zoals de hogescholen die afleveren.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden