Meer uitval als salaris studiekeuze bepaalt

Jongeren die voor een studie kiezen vanwege de status of het hogere salaris van een latere baan, lopen duidelijk meer kans uit te vallen dan jongeren die kiezen om de inhoud van de opleiding. Dit blijkt uit een uitgebreid onderzoek naar de studiekeuzemotieven van jongeren, dat vandaag op een conferentie in Utrecht wordt gepresenteerd. Gerichte vragen naar iemands keuzemotivatie kunnen het risico op uitval al in een vroeg stadium aan het licht brengen, aldus het onderzoek.

In de zogeheten Startmonitor, uitgevoerd door het Nijmeegse onderzoeksbureau ResearchNed, zijn bijna 4.000 studenten in hun eerste studiejaar aan hogeschool of universiteit gevolgd. Voor het eerst werd een grote groep nauwgezet bevraagd over hun motieven om voor een studie te kiezen en (deels) daar weer mee te stoppen.

Circa een kwart van de universitaire studenten stopt in het eerste jaar met de opleiding, in het hbo zelfs eenderde. Velen stappen over naar een andere studierichting, maar sommigen keren het onderwijs ook gefrustreerd de rug toe. Studie-uitval kost de overheid honderden miljoenen euro’s.

Bekende studies die vaak op basis van loopbaan-, status- of salarisverwachtingen worden gekozen, zijn economie of rechten, zegt onderzoeker Jules Warps van ResearchNed. ‘Als je kiest op basis van je verwachtingen voor de baan erna, dan moet je nog wel eerst door die opleiding heen’, zegt hij. ‘Dan worden het lange jaren.’ Bij mannen komt kiezen om het salaris vaker voor dan bij vrouwen, bij hbo’ers vaker dan bij wo’ers.

De kans op uitval blijkt veel kleiner bij studenten die om de studie-inhoud kozen, zoals bij techniek, taal en cultuur. Warps concludeert dat het risico van uitval al voor het begin van de studie te herkennen is door gericht naar iemands motivatie te vragen. Zo kan bij een verkeerde studiekeuze nog zonder tijdverlies en extra kosten worden doorgeleid naar een meer geschikte opleiding, aldus Warps. Steeds meer instellingen experimenteren nu met intakegesprekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden