Meer testen positief in Nederland, veel coronasterfte in Rusland

De belangrijkste coronacijfers van zondag: Na weken daling neemt het aantal gemelde besmettingen toe, vooral bij jongeren. De sterftecijfers in Nederland blijven laag, Rusland zag juist de dodelijkste week sinds het begin van de coronacrisis.

Het Sunday Stereo festival in Venlo. Beeld Arie Kievit
Het Sunday Stereo festival in Venlo.Beeld Arie Kievit

Besmettingsmeldingen nemen weer toe, vooral bij jongeren

Het aantal gemelde besmettingen laat dit weekend voor het eerst in bijna twee maanden een stijgende lijn zien. De afgelopen week zijn dagelijks gemiddeld 843 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, een toename van 36 procent op weekbasis. Op zaterdag en zondag meldde het RIVM zo’n 1.200 besmettingen, vorig weekend was dit ruim de helft minder.

Een woordvoerder van het ministerie van VWS bevestigt dat de epidemie weer aan het groeien is, met name onder tieners en twintigers loopt het aantal gemelde besmettingen op. De besmettingsgraad bij oudere groepen, waar de vaccinatiegraad hoger is, blijft laag. Vooral 60-plussers testen veel minder vaak positief dan personen onder de 30. De ziekenhuis- en sterftecijfers laten geen toename zien.

Door het Testen voor Toegang worden besmettingen opgespoord van mensen zonder klachten, die anders waarschijnlijk geen test hadden uitgevoerd. Om welk deel van de positieve testen dit gaat kan de GGD nog niet zeggen. Hierdoor zijn de cijfers slecht vergelijkbaar met eerdere weken. In de veiligheidsregio’s Groningen, Twente en Amsterdam-Amstelland is het aantal meldingen meer dan verdubbeld sinds vorige week. In Twente en Amsterdam-Amstelland is het aantal meldingen opgelopen tot meer dan 50 per 100 duizend inwoners per week. Het landelijk gemiddelde is 34.

Hoge sterftecijfers in Rusland

Rusland meldt voor de zesde dag op rij meer dan 600 sterfgevallen, waarmee de afgelopen week verreweg de dodelijkste was sinds het begin van de coronapandemie. Het aantal gemelde besmettingen is in Rusland half zo laag is als in het Verenigd Koninkrijk waar de deltavariant rondwaart, maar de sterftecijfers zijn omgerekend naar inwonertal vele malen hoger. In totaal zijn tot nu toe zo’n 135 duizend Russen overleden aan een bevestigde covid-19-infectie. The Moscow Times berekende op basis van oversterftecijfers dat het werkelijk aantal overledenen door corona richting de half miljoen gaat. De vaccinatiegraad in Rusland is laag, minder dan 1 op de 5 inwoners kreeg een eerste prik.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden