Nieuwstbs-klinieken

Meer tbs’ers in klinieken, niet alle klinieken kunnen aanvragen aan

Voor het eerst in jaren is de bezetting in tbs-klinieken gestegen. Er zijn steeds meer aanvragen voor behandelingen, waardoor de instellingen meer bedden moeten faciliteren of bijplaatsen. Sommige klinieken hebben niet genoeg ruimte meer voor nieuwe aanvragen.

tbs-instelling en kib-instelling Van der Hoeven Kliniek, in Utrecht. De bezetting in tbs-klinieken is gestegen.Beeld Marcel van den Bergh

Dit blijkt uit cijfers die de klinieken woensdag hebben gepubliceerd. Vijf jaar geleden zaten ruim 1.600 tbs’ers in een kliniek voor een door de rechter opgelegde behandeling. In de jaren daarna nam dat aantal af, maar vorig jaar steeg de bezetting volgens de NOS naar 1.504 doordat er meer aanvragen voor tbs-behandelingen zijn. 

Rechters kiezen vaker voor een verplichte behandeling, terwijl niet alle klinieken daarop zijn voorbereid. Dat heeft volgens advocaten onder meer te maken met de zaak rond Michael P. en Anne Faber. P. ontliep een verplichte behandeling en werd in een open instelling geplaatst, van waaruit hij ontkwam en Anne Faber verkrachtte en vermoordde. In 2017 werd hij daarvoor veroordeeld.

Zonder behandeling

Niet alle klinieken hebben ruimte voor de nieuwe aanvragen, daarom zitten tbs’ers langer zonder behandeling in de gevangenis. Momenteel wachten zo’n 45 tbs’ers in gevangenschap op een plek in een kliniek. Als ze langer dan vier maanden moeten wachten, kunnen ze in aanmerking komen voor een financiële tegemoetkoming.

Ook speelt mee dat tbs’ers na hun behandeling moeilijk aan woonruimte kunnen komen. Volgens de klinieken zitten veel gemeenten niet te wachten op het huisvesten van uitbehandelde cliënten. 

In mei waarschuwde een adviesraad van het ministerie van Justitie en Veiligheid dat de doorstroom moeizaam verloopt: te veel tbs’ers die klaar zijn om terug te stromen in de maatschappij zitten nog vast in een kliniek.

Adviesraad: te veel tbs’ers zitten vast terwijl ze ‘klaar’ zijn om te re-integreren 

‘We hoorden van de tbs-klinieken dat er een substantiële groep tbs-gestelden is die niet kan doorstromen’, verklaart Joke Harte de aanleiding voor een onderzoek door de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). ‘Die zitten in een uitzichtloze positie. Het granieten bestand, noemden ze die groep.’ Harte is voorzitter van de commissie die dit advies uitbracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden