Meer steun tegen de ‘verWildering’

Tien bekende Nederlanders, onder wie oud-politicus Elco Brinkman, voetbalcoach Foppe de Haan en publicist Geert Mak hebben zich geschaard achter de oproep van Doekle Terpstra om meer ‘verdraagzaamheid, begrip en samenwerking’ in de samenleving te bewerkstelligen....

De HBO-raad, waarvan oud-vakbondsman Terpstra de voorzitter is, bracht dinsdag een persbericht met die strekking uit. Een paar andere sympathisanten zijn Hans de Boer (oud-voorzitter MKB Nederland), Frits van Oostrom (Neerlandicus), Annemarie Jorritsma (burgemeester Almere), Erica Terpstra (NOC*NSF), ondernemer Leendert Bikker, programmamaker Jacobine Geel en rabbijn Soetendorp.

Zij steunen de oproep die Terpstra afgelopen week deed in dagblad Trouw. Daarin spoorde Terpstra de ‘redelijke mensen’ aan om ‘op te staan tegen de verWildering’ van de samenleving’.

Overigens, schrijft de HBO-raad in het persbericht, ‘is herhaaldelijk de indruk ontstaan dat Doekle Terpstra uit zou zijn op een tegenbeweging die zijn pijlen wil richten op de heer Wilders en zijn politieke beweging. Doekle Terpstra hecht eraan te benadrukken dat de heer Wilders natuurlijk niet doel is, laat staan het doelwit. Het betoog van Terpstra is bedoeld als een pleidooi voor verdraagzaamheid, begrip en samenwerking’.

Wilders had de open brief van Terpstra wel degelijk opgevat als een persoonlijke aanval. Zo werd zijn naam in vrijwel iedere alinea meermalen genoemd en noemde Terpstra Wilders' ideeën ‘een kwade boodschap’.

‘Terpstra heeft gezegd dat ik het kwaad ben dat gestopt moet worden’, aldus Wilders dinsdag tegenover persbureau ANP. Hij sprak verder van een fatwa, een islamitische banvloek.

Volgens de PVV-leider kunnen mensen zo op verkeerde en gevaarlijke ideeën worden gebracht, bijvoorbeeld om hem iets aan te doen.

In Gouda werden dinsdag op muren leuzen aangetroffen met doodsbedreigingen aan het adres van Wilders, compleet met hakenkruizen. Wilders heeft laten weten daarvan aangifte te zullen doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden