Meer steun kabinet aan oppositie Syrië, EU steunt wapenstilstand Aleppo

Het kabinet gaat de steun voor de gematigde Syrische oppositie opvoeren. Ook groepen die onder het Vrije Syrische Leger vallen, kunnen hulp verwachten. Wapensteun is echter uitgesloten, schrijft het kabinet vandaag aan de Tweede Kamer.

Rebellen in Syrië bestoken een gebouw waar soldaten van Bashar Assad in zitten. Beeld Reuters
Rebellen in Syrië bestoken een gebouw waar soldaten van Bashar Assad in zitten.Beeld Reuters

De oppositie moet 'in staat worden gesteld een geloofwaardig alternatief te vormen' voor Islamitische Staat (IS) en het regime van president Bashar al-Assad. De steun moet ertoe leiden 'dat zij effectief kunnen blijven opereren en de gematigde oppositie niet verder wordt gemarginaliseerd'.

Een 'factfinding-missie' van Buitenlandse Zaken en Defensie heeft vorige week onderzoek gedaan naar steun aan gematigde gewapende groepen die zijn teruggedrongen tot delen van het noorden en zuiden van Syrië. Nederland steunt de oppositie al sinds het conflict ruim drie jaar geleden uitbrak.

Islamitische Staat

Militair steunt het kabinet alleen de strijd tegen IS in Irak. Hiervoor worden F-16's ingezet en gaan Nederlandse militairen hun Iraakse collega's trainen. IS in Syrië bestrijden kan niet omdat daarvoor volgens het kabinet een internationaal juridische onderbouwing ontbreekt.

Een internationale coalitie van 24 landen vecht tegen IS in Syrië en Irak, politieke steun is er van zo'n zestig landen. Bij de hulp aan de gematigde organisaties in Syrië trekt Nederland nauw op met partners als de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Volgens het kabinet kan in Syrië 'niet worden gesproken van positieve ontwikkelingen'. De gematigde oppositie wordt steeds verder teruggedrongen. In sommige gebieden vecht de gematigde oppositie samen met radicale islamistische groepen tegen het leger van Assad.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters

Europese Unie

De Europese Unie steunt het plan van de Verenigde Naties voor een lokale wapenstilstand in de Noord-Syrische stad Aleppo. Het staakt-het-vuren kan een basis zijn voor een duurzame politieke oplossing, aldus de EU-ministers van Buitenlandse Zaken vandaag in een verklaring na afloop van overleg hierover in Brussel.

Het plan voor een lokale wapenstilstand komt van VN-bemiddelaar Staffan de Mistura. 'De EU staat klaar voor concrete ondersteuning van zijn plannen, met name het voorstel om te werken aan een lokale wapenstilstand in Aleppo', aldus de verklaring.

Europa zegde vandaag ook toe manieren te zoeken om bij te dragen aan de praktische uitwerking van de plannen. Door bijvoorbeeld te helpen bij het weer opstarten van het lokale (gemeente)bestuur en basisdiensten in gebieden waar minder wordt gevochten.

null Beeld afp
Beeld afp

Humanitaire ramp

Ook Nederland heeft zich geschaard achter het VN-plan als een manier om het politieke proces 'op een hoger niveau' te krijgen. 'Dat valt niet mee, want ook vandaag waren er weer gevechten. Maar het lijkt erop dat dit het enige licht aan het eind van de tunnel kan zijn', zei minister Bert Koenders na afloop van overleg in Brussel.

Koenders hoopt dat 'zo snel mogelijk' deze lokale wapenstilstand gerealiseerd kan worden. Anders vreest hij een grote humanitaire ramp als Aleppo zou vallen en de burgers zouden vluchten en opgevangen moeten worden.

De Noord-Syrische stad wordt niet alleen belegerd door regeringstroepen van president Bashar al-Assad, maar ook door terreurgroep Islamitische Staat. De stad is in handen van de oppositie in Syrië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden