Meer privacy voor bewoner zorghuis

AMSTERDAM - Het aantal meerpersoonskamers in zorghuizen daalt rap. In een jaar tijd is het aantal kamers met drie of nog meer bedden met ruim eenderde gedaald tot bijna vierduizend. Dat is vooral het gevolg van extra geld dat het kabinet uittrok in het kader van de crisisbestrijding.

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê
Bewoners van een verpleegtehuis. © ANP Beeld
Bewoners van een verpleegtehuis. © ANP

Dit schreef demissionair minister van Volksgezondheid Klink (CDA) woensdag, op zijn laatste werkdag, aan de Tweede Kamer. In het kader van de privacy van bewoners wordt sinds 1998 gestreefd naar vermindering van het aantal meerpersoonskamers in verzorgings- en verpleeghuizen en in gehandicapteninstellingen.

Drie- tot zespersoonskamers
In januari 1998 waren er nog bijna 28 duizend meerpersoonskamers in de verpleeg- en verzorgzorghuizen. Het ging daarbij om drie- tot zespersoonskamers. Het vaakst kwamen toen vierpersoonskamers voor, twintigduizend in totaal.

Nu zijn er nog bijna zesduizend meerpersoonskamers. Dat is eenderde minder dan een jaar geleden. Het gaat meestal om vierpersoonskamers, bijna vijfduizend. Klink schrijft de daling toe aan het crisispakket, dat het kabinet in het voorjaar van 2009 afkondigde. Daardoor kwam 160 miljoen euro extra beschikbaar voor bouw in de zorg.

Gehandicaptenzorg minder snel
In de gehandicaptenzorg gaat het minder snel met het verbeteren van de instellingen. In 2003 waren er ruim tienduizend plaatsen die sterk verbeterd moesten worden. 'Instellingen in deze sector schoten vooral tekort op het gebied van het sanitair, de groepsgroottes en te kleine eenpersoonskamers', schrijft Klink.

Nog niet de helft van deze plaatsen is nu verbeterd, terwijl ze volgens de planning al in 2008 verbeterd hadden moeten zijn. Klink wijt de traagheid aan veranderde regels voor bouwen van zorginstellingen, de complexiteit van het verwezenlijken van nieuwbouwplannen en discussies over ruimtelijke ordening. Maar hij ziet hier ook 'een te geringe daadkracht bij de instelling bij het opzetten van verbetertrajecten'.

Dwang mogelijk
De minister geeft verder aan dat instellingen gedwongen kunnen worden de behuizing te verbeteren. In het uiterste geval kan de erkenning als zorginstelling worden ingetrokken. Voor de gehandicapteninstellingen die nog geen verbouwplannen hebben, heeft Klink al een eerste stap gezet op de lange weg naar mogelijke intrekking van de erkenning. Voor het zover komt, moet een reeks adviezen worden ingewonnen en moeten betrokkenen worden gehoord.

Gehandicapteninstellingen, verzorg- en verpleeghuizen zijn private stichtingen, die worden gefinancierd uit de zorgwet AWBZ. Door de publieke financiering kan Klink eisen stellen aan de particuliere instellingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden