Meer Poolse werknemers in Nederland dan gedacht

In Nederland werken veel meer Polen dan eerder werd aangenomen. Het ministerie van Sociale Zaken neemt maatregelen om de verdringing van Nederlandse werknemers te stoppen....

ANP

Volgens de Raad van Werk en Inkomen (RWI) hadden vorig jaar tussen de 34.000 en 53.000 Polen hier een baan. In januari meldde Sociale Zaken nog dat in 2004 in totaal 25.000 werkvergunningen waren verstrekt. Het ging daarbij niet alleen om Polen maar om alle Oost-Europeanen die sinds de uitbreiding van de Europese Unie gemakkelijker in Nederland aan de slag kunnen.

Het Centraal Planbureau (CPB) rekende eerder op een toestroom van maximaal 10.000 Oost-Europeanen bovenop de al circa 10.000 seizoenswerkers die naar ons land komen.

De hogere instroom wordt vooral veroorzaakt door Polen. De RWI wijst erop dat veel van de in Nederland werkzame Polen beschikken over een Duits paspoort. Net zoals Duitse burgers mogen zij zonder belemmering in Nederland werken. 'Gewone' Polen hebben een werkvergunning nodig.

Minister De Geus van Sociale Zaken maakte vrijdag maatregelen bekend om verdringing van Nederlands personeel te voorkomen. Door uitbreiding van wetgeving wil hij buitenlandse bedrijven dwingen dat ze hun in Nederland gedetacheerde krachten betalen volgens de bedrijfstak-CAO's. Nu geldt deze bepaling alleen nog in de bouw.

In andere bedrijfstakken hoeven buitenlandse werkgevers die in Nederland werknemers detacheren, nu slechts te voldoen aan het wettelijk minimumloon en het geldende minimum aan arbeidsvoorwaarden.

De Geus constateert dat nu bijvoorbeeld in de land- en tuinbouw duidelijk sprake is van oneerlijke concurrentie door bedrijven 'die via allerlei trucs' goedkopere Poolse arbeidskrachten inhuren.

Volgens RWI-voorzitter Van Zijl zal de maatregel van de minister 'de toevoer van Polen wel wat afremmen, maar niet stoppen'.

Van Zijl wijst erop dat Polen als eenmansbedrijf gewoon in Nederland mogen werken. Werkgevers kunnen de zelfstandigen inhuren en zo toch besparen op arbeidskosten.

'Afgezien van het feit dat deze zelfstandigen niet gebonden zijn aan het Nederlandse minimumloon, zijn er dan ook mogelijke voordelen in de sfeer van belasting en sociale premies', aldus het RWI.

De adviesraad noemt het verder opvallend dat Polen die als werknemer hier komen niet per definitie goedkoper zijn dan Nederlandse werknemers. Werkgevers in de land- en tuinbouw, de vleessector en de bouw zeggen Polen ook aan te nemen omdat zij meer gemotiveerd en productiever zijn dan Nederlanders.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden