Meer pinda's, meer smaak

Magazinelezers proevenen keuren. Deze week:..

’Beste krant. Sinds ik geboren ben lust ik niet zoveel. Eigenlijk alleen pindasaus en tomatenketchup over dingen heen. Ik eet al bijna mijn hele leven pindasaus met rijst of nasi. De pindasaus van Wijko (niet de kant-en-klare) is de beste. Mijn moeder koopt het in emmers van 3 liter. Het is de allerlekkerste pindasaus die ik ken.’ Was getekend: Vincent Kuijs uit Heemstede, 12 jaar.

Het ging over satésaus en de vraag was welke de lekkerste is. Wijko wordt ook door Hans van Driel uit Harlingen genoemd. ‘Prettig pittig’, schrijft hij. ‘En belangrijk: er zitten geen smaakversterkers in.’ Laura Prins, een van onze vaste panelleden, organiseerde een patatje-oorlogavond met zelfgemaakte patat en drie soorten satésaus: Conimex, Inproba en Albert Heijn eigen merk. Albert won. ‘Zo wil je hem zelf ook maken. Stevige structuur, beetje pit, goede pindasmaak en zoetig.’

Nogal wat lezers hebben hun hart verpand aan Verstegen. ‘De zachtste, smeuïgste, fijnste pindasmaak’, schrijft Henk Bultman. ‘Een goeie volle smaak met een lekker pitje van de chili’, valt Mark Ikke bij.

Maar de verrassende favoriet van de lezer is Ratu Culinair, een merk dat in de toko verkrijgbaar is. ‘Voor mij de enige acceptabele satésaus’, mailt Paul Breet kortweg. ‘Precies goed’, schrijft Lotte Slenders. ‘De rest is weeïg, brrr’, meent Anne Fennema-Rijkee. Populair tot ver over de landsgrenzen, schrijft Griselda Molemans. ‘Tijdens familiebezoek in Amsterdam laad ik standaard mijn koffer vol voor de vele Indische ooms en tantes in L.A.’

Op een zonovergoten Proefterras proeven we zelf ook: Remia, Calvé, Wijko, Swiet Moffo en Ratu Culinair. De vergelijking met babyluiers en hun inhoud laten we maar even achterwege. Laten we volstaan met te zeggen dat in Remia een beschamende 26 procent pinda’s zit en dat proef je: bruin meel met suiker. Calvé ziet er mooi uit, maar is nogal vlak van smaak. De Surinaamse Swiet Moffo is een goede voor wie gek is op heet en zoet, Wijko is de ideale satésaus voor de buurtbarbecue: goede pindasmaak, pittig, maar niet te, zout genoeg, een echte Nederlandse allemansvriend.

Maar heb je het over lekker, dan steekt Ratu Culinair er bovenuit. Uitmuntende pindasmaak (70 procent pinda’s, de meeste van allemaal), goudbruine kleur, mooie brokkelige structuur met stukjes pinda, lekker pittig. Helemaal top. Sorry Vincent. Misschien moet je je moeder toch maar eens naar de toko sturen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden