Meer over WOI

Max Hastings: 1914 - Het trauma van Europa

De Bezige Bij Antwerpen; 780 pagina's; euro 49,95.


Als het om de schuldvraag gaat, is voormalig historicus Max Hastings veel stelliger dan zijn collega's Clark en MacMillan. Hoofdverantwoordelijke is Duitsland, dat Wenen een carte blanche gaf voor de strafexpeditie tegen Servië, waarmee de kettingreactie van mobilisaties op gang kwam. Als voormalig oorlogsverslaggever heeft Hastings veel interesse voor de militaire kant van de zaak. In zijn studie gaat hij uitgebreid in op de blunders van de legerleiders, waarvoor miljoenen soldaten duur moesten betalen.

Norman Stone: De Eerste Wereldoorlog - een beknopte geschiedenis

Omniboek; 240 pagina's; euro 18,95.


Voor wie geen zin heeft de gebruikelijke dikke pillen door te ploegen, geeft Norman Stone een helder overzicht in slechts 240 pagina's. Alles komt aan de orde: de Balkanoorlogen, de moordaanslag in Sarajevo, het rampzalige diplomatieke schaakspel van de hoofdrolspelers en de slepende oorlog. Handig.

Charles Emmerson: 1913 - The World before the Great War

Vintage; 544 pagina's; ca euro 15,-.


Prachtig boek over hoe de wereld eruit zag voordat Europa zich in de Eerste Wereldoorlog stortte. Natuurlijk waren de ingrediënten van de ramp al te zien, maar wat vooral treft, is hoe modern de wereld aan de vooravond van de oorlog was. Het was het jaar dat het Vredespaleis in Den Haag werd geopend, er werd druk gereisd, een misoogst in het ene land leidde tot een koersval in het andere: de globalisering was begonnen. In mei 1913 vierden de Russische tsaar Nicolaas II en de Britse koning George V met hun neef keizer Wilhelm gebroederlijk het huwelijk van diens dochter. Een jaar later waren ze met elkaar in oorlog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden