Meer ouderen aan de kant door faillissementen

De werkgelegenheid profiteert niet van het voorzichtige economisch herstel. Door een recordaantal faillissementen in 2013 en bezuinigingen van de overheid verdwijnen er meer banen dan erbij komen door de opbloeiende marktsector.

AMSTERDAM - De werkloosheid is in december met 15 duizend gestegen tot 668 duizend, blijkt uit cijfers van december die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft bekendgemaakt.


De werkloosheid loopt dit jaar voorlopig verder op, vooral door bezuinigingen in de zorg en in het openbaar bestuur. Ouderen en vrouwen hebben het lastig. Door een recordaantal faillissementen is vooral het aantal 55-plussers met WW gestegen, tot 30,8 procent. 'Voor ouderen valt de ontslagbescherming weg. Vanuit de WW komen ze vaak moeilijk weer aan de slag', zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV.


De zorg heeft vorig jaar al een voorschot genomen op de bezuinigingen van komend jaar, zegt Witjes. Eind december zaten 60 duizend mensen uit de sector zorg en welzijn met WW thuis, een jaar eerder waren dat er nog 40 duizend. Witjes: 'Maar de echte krimp moet nog komen in de sector die altijd gold als de banenmotor van de economie; waar een op de zes mensen werkt. De thuiszorg wordt in 2014 met 89 miljoen euro gekort. Voor helpenden in de thuiszorg en medewerkers in verpleeg- en verzorgingstehuizen zijn de vooruitzichten somber.'


Een andere tegenvaller is dat de trend van de 'ontmoedigden' zich doorzet. In het laatste kwartaal van 2013 werd de stijging van de werkloosheid al gedempt doordat meer mensen zich terugtrokken van de arbeidsmarkt in afwachting van betere tijden. Vorige maand waren dat er opnieuw 25 duizend.


Voor de tweede achtereenvolgende maand is de beroepsbevolking van 45-plussers gekrompen. Het aantal werkende ouderen steeg al jaren, niet alleen door de demografische ontwikkeling, maar ook doordat meer vrouwen werken en ouderen langer door moeten. Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS: 'Sinds november en december zijn er bijna 20 duizend werkende 45-plussers minder. Dat is niet eerder voorgekomen.'


De uitzendsector, die over heel 2013 3 procent minder uren afzette, meldde deze week een licht herstel in de laatste vier weken van het jaar. Ten opzichte van een jaar eerder waren het aantal uitzenduren (2 procent) en de omzet (3 procent) licht gestegen. Tegenover positieve geluiden over de administratieve, de industriële en de technische sector stond echter een daling met 33 procent van het aantal uitzenduren in de medische sector. De economie herstelt zich weliswaar, maar de werkgelegenheid sukkelt er altijd achteraan, zegt Van Mulligen. 'Het moet echt lange tijd beter gaan, willen ondernemers weer mensen aannemen.'


Over heel 2013 zijn er honderdduizend werklozen bijgekomen, het aantal mensen met WW steeg in één jaar met 98 duizend. Uitkeringsinstantie UWV verwacht in januari het record van 440 duizend WW-uitkeringen uit februari 1995 te verbreken. Eind 2013 zaten er 438 duizend mensen in de WW.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden