'Meer opvangplekken voor bedreigde mannen nodig'

AMERSFOORT (ANP) - De Federatie Opvang heeft minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en staatssecretaris Jet Bussemaker (Welzijn) gevraagd maatregelen te treffen om opvangplekken voor bedreigde mannen te creëren.

Het aantal mannen dat een veilige plek nodig heeft neemt de laatste jaren sterk toe, maar in Amsterdam zijn de enige zeven bedden te vinden waar mannen terechtkunnen.

Dat zei directeur Ineke Smidt van de Federatie Opvang woensdag naar aanleiding van een artikel in het AD. In 2006 klopten dertig mannen aan voor hulp nadat zij slachtoffer waren geworden van mensenhandel. In de eerste helft van dit jaar zijn er al twintig gevallen geregistreerd. Het gaat volgens Smidt niet alleen om mensenhandel, maar ook om homoseksuele moslimmannen en slachtoffers van eerwraak die zich in hun eigen omgeving ernstig bedreigd voelen.

Homoseksuele moslims

De opvang in Amsterdam is bedoeld voor homoseksuele moslims. Plekken in blijf-van-mijn-lijfhuizen zijn uitsluitend bedoeld voor vrouwen. Volgens Smidt zijn sommige vrouwen zo getraumatiseerd, dat een gecombineerde opvang van vrouwen en mannen uit den boze is.

,,Het kost momenteel heel veel energie om bedreigde mannen die bij maatschappelijke organisaties of de politie aankloppen, ergens onder te brengen. Ze moeten ver weg uit hun vorige omgeving om ergens anders anoniem verder te leven'', aldus Smidt.

Gemeenten zitten volgens haar niet te springen om dit soort opvang in te richten. Ze richten zich in principe op de eigen bevolking en voelen er niet veel voor geld te steken in een landelijke voorziening. ,,Een opvanghuis kost nu eenmaal geld. Zo moet het bijvoorbeeld extra beveiligd worden met kogelwerend glas. Daar moet budget voor komen.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden