Meer ontwikkelingsgeld naar water

Ondanks een forse inkrimping van zijn budget verhoogt staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) de uitgaven voor schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen, efficiënt watergebruik in de landbouw en veilige delta's met circa 100 miljoen euro.

DELFT - De bewindsman wil het bedrijfsleven op grote schaal inschakelen om Nederland tot 'wereldleider in water' in ontwikkelingslanden te maken.


Knapen maakte zijn plannen maandag bekend bij Deltares, een gerenommeerd instituut op het gebied van waterbeheer. Bij de presentatie waren advies- en ingenieursbureaus als Royal Haskoning, DHV en Acacia Water aanwezig. Zij kunnen rekenen op financiële steun van de overheid, mits ze zelf met kennis en geld over de brug komen.


Het 'waterbudget' zal stijgen van 156 miljoen euro in 2011 naar 254 miljoen in 2015. Een belangrijk deel van het geld (150 miljoen) wordt besteed via bedrijven en wetenschappelijke instellingen als TNO en de Universiteit Wageningen. Volgens Knapen heeft Nederland 'een onmeetbare kennis op het gebied van water', waarnaar de vraag in ontwikkelingslanden 'sterk toeneemt.' In een maandag verstuurde brief aan de Tweede Kamer schrijft hij: 'Nog steeds sterven dagelijks meer dan vijfduizend mensen door gebrek aan schoon drinkwater en sanitatie, het merendeel kinderen.'


Na de presentatie van zijn plannen begon Knapen aan, wat hij zelf noemde, een 'waterreis' naar Ghana en Benin. Hij wil de komende dagen zien wat er bereikt is met Nederlandse hulp in beide Afrikaanse landen. Die is voor verbetering vatbaar, zo blijkt uit een recent rapport van de IOB, een onafhankelijke inspectiedienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken.


Sinds 2003 gaf Nederland in Benin, een van de armste landen ter wereld, ruim 33 miljoen euro uit aan schoon water en sanitaire voorzieningen. Enkele conclusies van de IOB: de kwaliteit van het drinkwater is niet gegarandeerd, hygiëne krijgt onvoldoende aandacht en gemeentebesturen weten niet waar nieuwe watervoorzieningen het hardst nodig zijn. Knapen wil niet spreken over een mislukking; wel zal hij de autoriteiten aanspreken op hun verantwoordelijkheid.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden