Meer 'onderzoek' in zaak vermeende spion

De advocaten van een ambtenaar van Buitenlandse Zaken die ervan wordt verdacht vertrouwelijke informatie aan de Russische geheime dienst te hebben doorgespeeld, mogen meer onderzoek in de zaak doen. De rechters in Den Haag bepaalden woensdag dat de raadslieden onder meer documenten mogen bestuderen en ze krijgen inzage in alle tapgesprekken.

Volgens de aanvankelijke planning zou de zaak inhoudelijk worden behandeld en zou het Openbaar Ministerie een strafeis uitspreken. Maar door de beslissing van de rechters is de zaak nu uitgesteld. 'Het is een grote zaak. We hechten eraan het onderzoek zo zorgvuldig mogelijk te laten plaatsvinden. De verdediging moet zich echt kunnen verweren tegen de aantijgingen', aldus de rechtbank. De officier van justitie moet van de rechters op bepaalde punten meer informatie leveren.

De 61-jarige Raymond P. zou 7 jaar lang tegen betaling gevoelige informatie aan de Russen hebben gegeven. Hij zou daarvoor in totaal ongeveer 90.000 euro hebben ontvangen, aldus justitie. Volgens het OM kampte hij al jarenlang met schulden en werd hij daarom door de Russen gerekruteerd. P. kwam in beeld tijdens een Duits onderzoek naar spionage.

P. zou onder meer gevoelige persoonlijke informatie over collega's aan de Russen hebben doorgespeeld. Daarbij gaat het om onder meer de seksuele geaardheid en informatie over de gezondheidstoestand. Volgens de aanklager heeft P. de Russen daarmee aanknopingspunten voor chantage gegeven.

Voor zover bekendgemaakt zouden bij onderzoek op een laptop van een spionnenechtpaar in Duitsland 81 documenten zijn gevonden die in handen van P. zijn geweest. Het echtpaar werkte voor de Russische geheime dienst. Bij P. zijn zeker 450 vertrouwelijke documenten gevonden, stelde de aanklager eerder. Drie van zijn USB-sticks hebben volgens het OM zowel in zijn computer als in die van de Russen gezeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden