Meer noodmaatregelen brengen nog geen rust

STEMMING De Europese beurzen lieten dinsdag geen enkel herstel zien na het slagveld maandag op de wereldwijde aandelenmarkten. Ondanks allerlei ingrepen van overheden bleef de handel in de greep van de gevolgen van de crisis in de financiële sector....

EUROPA De beurzen in Londen en Parijs sloten respectievelijk 0,2 en 0,6 procent hoger. De DAX in Frankfurt verloor 1,1 procent. ‘De angst blijft regeren. Men probeert van alles om de markt tot rust te brengen, maar het lukt niet’, aldus Rik Zwaneveld, handelaar bij AFS Brokers.

BANKEN Financiële instellingen waren weer de gebeten hond op de Europese beurzen. Met name de Britse banken trokken de aandacht. Zo daalde verzekeraar Royal Bank of Scotland met 40 procent na geruchten dat deze bank in acute nood verkeert. Op het Damrak ging Aegon met 14,3 procent onderuit. ING werd 7,4 procent lager gezet. Aegon zag maandag al bijna en kwart van zijn beurswaarde in rook opgaan, terwijl ING 14 procent verloor. Bij de middelgrote fondsen dook bank-verzekeraar SNS Reaal dinsdag 10,7 procent.

Beleggers maken zich nog steeds zorgen over de aandelenportefeuilles van deze fondsen na de heftige koersdalingen van de afgelopen tijd. De verwachting is dat ze meer zullen moeten afschrijven.

In het aandeel Fortis werd nog steeds niet gehandeld. Beurswaakhond AFM legde maandag de handel in het aandeel stil om beleggers de tijd te geven uit te rekenen wat het aandeel waard is, na de nationalisatie van de Nederlandse activiteiten en de verkoop van de Belgische banktak aan BNP Paribas.

OLIE Shell kon een deel van het verlies van maandag inlopen met een plus van 3,7 procent. De oliemaatschappij was een van de weinige stijgers. Het aandeel profiteerde van een gestegen olieprijs, met 2,2 procent tot 89,21 dollar per vat. Bij de middelgrote fondsen viel AMG op met een koersstijging van 4,3 procent. De producent van gespecialiseerde metalen heeft aangegeven zijn productiedoelstellingen voor silicium, onder meer voor zonnepanelen, dit jaar gaat halen. Maandag verloor AMG bijna eenderde van zijn beurswaarde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden