Meer Nederlanders wonen net over de grens

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer Nederlanders woonden in 2006 net over de grens in Duitsland of België. Dat blijkt uit de dinsdag gepresenteerde cijfers van het Ruimtelijk Planbureau (RPB).

Het planbureau stelt dat goedkopere huizen en fiscale redenen de belangrijkste redenen zijn om naar het buitenland te gaan. In 2006 woonden er 41.000 Nederlanders in Duitsland, net over de grens bij Arnhem, Nijmegen, Twente of Limburg. Vijf jaar eerder waren dat er nog 28.000.

In de Belgische grensstreek wonen ongeveer 59.000 Nederlanders. Dit gebied is in trek door de gunstige ligging ten opzichte van de Randstad gecombineerd met een gunstig belastingklimaat en goedkopere huizen.

Behoud hypotheekrenteaftrek

De verhuisstroom naar het Duitse grensgebied kwam vanaf 2001 op gang toen het Nederlandse belastingstelsel het voor Nederlanders mogelijk maakte hun hypotheekrenteaftrek te behouden. De gunstige prijs-kwaliteitverhouding van woningen en kavels is de voornaamste reden waarom Nederlanders zich in de Duitse grensstreek vestigen, aldus het RPB.

Het aantal Belgen en Duitsers dat voor het Nederlandse grensgebied heeft gekozen, ligt beduidend lager: 10.000 Belgen wonen vooral in Zeeuws-Vlaanderen bij de Belgische grens en 18.000 Duitsers in de omgeving van de Duitse grens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden