Meer mensen uit bedrijfsleven politiek actief

In de provinciale en landelijke politiek zitten steeds meer mensen met ervaring in het bedrijfsleven. Dat blijkt uit een onderzoek van werkgeversorganisatie VNO-NCW....

ANP

VNO-NCW vergeleek de huidige situatie met die van 1993. In de Eerste Kamer steeg het aantal leden uit het bedrijfsleven van 23 procent naar 29 procent, in de Tweede Kamer van 20,5 procent naar bijna 37 procent. Bij de Provinciale Staten nam het aantal mensen met bedrijfservaring toe van meer dan 27 procent in 1993 naar 38,5 procent nu.

In de gemeenteraden bleef het aantal mensen uit het bedrijfsleven de laatste dertien jaar vrijwel stabiel met een percentage van rond de 41 procent. Met het hogere aantal politici met bedrijfservaring proberen de drie grote partijen CDA, PvdA en VVD tegemoet te komen aan de kritiek dat vooral ambtenaren en mensen uit het onderwijs politiek actief worden, stelt VNO-NCW.

‘De VVD is de partij die volksvertegenwoordigers het meeste rekruteert in het bedrijfsleven. Van de huidige Tweede Kamerfractie komt driekwart uit de marktsector. Bij het CDA is dat slechts 32 procent en bij de PvdA 29 procent. In gemeenteraden en provinciebesturen is de VVD wat dat betreft ook veruit koploper’, aldus de werkgeversorganisatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden