NieuwsCoronavirus

Meer mensen met corona in ziekenhuis en hogere ic-bezetting

De recente stijging van het aantal besmettingen in Nederland leidt nu ook tot een hogere instroom van nieuwe patiënten in het ziekenhuis. Ook de bezetting op de intensive care is hoger dan vorige week.

Een medewerker van de GGD Rotterdam-Rijnmond neemt een coronatest af in een teststraat. Beeld ANP
Een medewerker van de GGD Rotterdam-Rijnmond neemt een coronatest af in een teststraat.Beeld ANP

Deze week zijn er 36 nieuwe ziekenhuisopnamen gemeld bij het RIVM, de week daarvoor 14. Vorige week maandag lagen er 21 covid-patiënten op de ic, deze maandag 27. Er liggen nog steeds veel minder mensen in het ziekenhuis vanwege corona dan in maart en april. Toen werden er geregeld meer zo’n vijfhonderd patiënten op één dag opgenomen, en lagen er vaak zo’n 4 duizend coronapatiënten tegelijk in het ziekenhuis, waarvan een derde op de ic. De sterftecijfers blijven laag, vorige week werden er 5 sterfgevallen gemeld, deze week 8.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, denkt dat het aantal opnamen de komende tijd verder toeneemt: ‘Het aantal opgenomen covid-patiënten stijgt, maar is in totaliteit niet buiten de bandbreedte van de afgelopen weken. We verwachten op basis van het huidig aantal positief geteste personen in de komende periode een matige verdere stijging van het aantal ziekenhuisopnames.’ Naast de 27 patiënten op de intensive care waren er maandag 82 personen opgenomen op een reguliere ziekenhuisafdeling, 12 meer dan op zondag.

Maandag nam het aantal positief geteste personen in Nederland met 372 toe. Dit is de vijfde dag op rij dat er meer dan driehonderd besmettingen worden gemeld. De meeste positieve testen waren in Rotterdam, 93. In Amsterdam zijn de afgelopen 24 uur 44 positief geteste personen gemeld. Ook omgerekend naar inwonertal is de groei in Rotterdam groot, alleen Blaricum meldde, met 3 nieuwe besmettingen, een grotere relatieve stijging.

De afgelopen zeven dagen zijn er 2.319 besmettingen met het nieuwe coronavirus gemeld bij het RIVM. In de week daarvoor waren dit er 1.241. Het aantal positief geteste personen steeg deze week dus bijna dubbel zo hard als de week ervoor. De helft van de besmettingen is deze week vastgesteld bij mensen jonger dan 40. Eerder was maar een kwart van de positief geteste populatie onder de 40, maar omdat voor 1 juni vooral ernstig zieken en risicogroepen werden getest is dit moeilijk te vergelijken.

In voorgaande weken steeg niet alleen het aantal gemelde besmettingen, maar ook het aantal coronatesten. Een deel van de snellere groei zal toen zijn veroorzaakt doordat meer mensen zich lieten testen. De laatste week hebben de GGD’s juist weer minder mensen getest. Tussen 20 en 26 juli hebben de GGD’s 111.764 testen uitgevoerd, de afgelopen week waren dit er 101.905, bijna 10 duizend minder. Het deel van de testen dat positief is stijgt dus, dinsdagmiddag maakt het RIVM de exacte cijfers bekend.

Corona wereldwijd – cijfers over het coronavirus in alle landen op een rij.

Een handig overzicht van de belangrijkste zaken rondom het coronavirus vindt u in dit dossier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden