Meer mensen aan de slag in gevangenis

Na een daling van enkele jaren is het aantal mensen dat werkt in het gevangeniswezen, vorig jaar weer flink gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2011 werkten er in totaal 11.387 mensen in de verschillende penitentiaire inrichtingen in Nederland.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat is een stuk meer dan in 2010, toen er 10.783 mensen werkzaam waren in het gevangeniswezen. Vooral het aantal mensen dat dagelijks met de gedetineerden werkt en voor hen zorgt, is gegroeid. Ook het aantal beveiligers nam in 2011 weer toe.

De stijging is opvallend, omdat voormalig staatssecretaris Nebahat Albayrak in 2009 besloot om in de jaren daarna acht gevangenissen te sluiten, omdat er een cellenoverschot was. Er waren 14.000 celplaatsen beschikbaar, maar er waren er maar 12.000 nodig. Daardoor zouden er juist banen verdwijnen.

Duidelijke oorzaken
Volgens het ministerie zijn er drie duidelijke oorzaken aan te wijzen voor de stijging. 'Allereerst worden mensen die met SBF-verlof (een regeling waarbij werknemers verplicht eerder stoppen met werken, red.) gaan, meegerekend in deze gegevens', aldus een woordvoerder. 'Ook zijn er in 2011 meer parttimers aangenomen. Die worden in deze statistieken echter gerekend als aparte werknemers.'

De derde reden heeft te maken met een besluit in 2010 om een vacaturestop in te voeren. 'Als gevolg daarvan is een deel van de benodigde capaciteit extern ingehuurd. Vanaf 2011 konden de vestigingen weer met eigen personeel gevuld worden', verklaarde de woordvoerder.

Anderzijds is het aantal mensen dat in gevangenissen werkt, ondanks de toename in 2011, flink gedaald ten opzichte van het midden van het vorige decennium. In 2003 werkten er namelijk nog 13.162 mensen in het gevangeniswezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden