Meer meldingen van huiselijk geweld in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Het aantal meldingen van huiselijk geweld in Rotterdam is in 2007 met meer dan 50 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) noteerde over 2006 1606 meldingen, een jaar later waren dat er 2481.

Wethouder Jantine Kriens (Volksgezondheid) maakte deze cijfers donderdag bekend. De stijging is mede toe te schrijven aan een toename van meldingen in de categorie minder zwaar geweld. Volgens Kriens is er een duidelijke verschuiving te zien naar eerdere signaleringen van huiselijk geweld.

In 2006 werd er vooral melding gedaan van huiselijk geweld dat al langer dan vijf jaar duurde, in 2007 werden meer meldingen gedaan na een half jaar tot twee jaar. Uit de cijfers blijkt dat de politie de meeste meldingen bij het ASHG aandraagt.

Rotterdam heeft sinds december vorig jaar een meldcode voor huiselijk geweld. De code is voor alle beroepsgroepen in het onderwijs, zorg en welzijn een aanwijzing over hoe te handelen als huiselijk geweld wordt geconstateerd. Het ASHG werd in december 2005 opgericht. De gemeente wil zo het aantal meldingen verhogen en het aantal mishandelingen achter de voordeur terugdringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden