Meer meldingen krentenbaard bij kinderen

Het aantal kinderen dat met krentenbaard, een besmettelijke huiduitslag op het gezicht, bij de huisarts komt, is tussen 1987 en 2001 met een kwart gestegen....

ANP

Krentenbaard komt meestal voor bij kinderen en uit zich vaak het eerst op het gezicht, waarna het zich over het lichaam kan verspreiden. De bacterie komt vooral voor in het zuiden van Nederland en in plattelandsgebieden.

NIVEL baseert zich op onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, het voormalige Dijkzigt-ziekenhuis. De conclusies zijn gebaseerd op het aantal keren dat een huisarts met de bacterie te maken kreeg.

Het is onduidelijk of de ziekte vaker voorkomt of dat ouders er sneller mee naar de dokter stappen dan vroeger. De onderzoekers hebben daar geen duidelijk antwoord op.

Aan de ene kant zijn er aanwijzingen dat de bacterie die de uitslag veroorzaakt steeds resistenter wordt en dus langer besmettelijk blijft. Aan de andere kant kan het zijn dat ouders de uitslag niet esthetisch vinden, of dat scholen of crèches de kinderen niet willen toelaten wegens besmettingsgevaar.

In 1987 hadden 16,5 kinderen per duizend krentenbaard. In 2001 waren dat er 20,6.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden