'Meer loon in ruil voor vakantie'

De werkgevers willen vrije dagen schrappen in ruil voor een hoger salaris. Zo hopen zij langer werken aantrekkelijker te maken....

VNO-NCW zal het voorstel binnenkort voorleggen aan zijn leden. Dekomende maanden worden diverse grote CAO's afgesloten. Schrap vrije dagen,raadt VNO-NCW zijn achterban aan. Het betreft de zogeheten extra,'bovenwettelijke' dagen.

Volgens de wet heeft elke werknemer recht op genoeg vakantiedagen omvier weken vrij te nemen. Voor een werknemer met een volledige baanbetekent dit twintig vakantiedagen. In de praktijk hebben verreweg demeeste werknemers daar bovenop zogeheten 'bovenwettelijke' vakantiedagenvoor een vijfde vakantieweek. Daarnaast is in veel branches sprake vaninconveniëntiedagen en extra vakantiedagen voor diverse doelgroepen alsouderen of juist jongeren.

VNO-NCW stelt voor al deze extra dagen te schrappen in ruil voor meersalaris. De vuistregel is dat het inleveren van een vrije dag gelijk staataan 0,5 procent loonsverhoging. De werkgevers raden hun onderhandelaars aanwerknemers dit extra geld te laten gebruiken voor de nieuwelevensloopregeling. Daarin mogen werknemers jaarlijks 12 procent van hunloon sparen voor betaald verlof. Hierdoor wordt volgens VNO-NCW het grotereservoir aan verschillende soorten vrije dagen - de zogehetenvakantiestuwmeren die veel werkgevers een doorn in het oog zijn - beperkt.

Daarnaast willen de werkgevers werk flexibeler maken. Schrap toeslagenvoor werk in de avond, de nacht en het weekend, is het voorstel. Wantwaarom zou werk op irreguliere uren extra moeten worden beloond nu veelmensen in deeltijd werken, vraagt VNO-NCW zich af.

Tegelijk wil de werkgeversorganisatie voorkomen dat werknemers met eendeeltijdbaan meer uren opeisen. Volgens de wet mag dat; werkgevers mogeneen dergelijk verzoek alleen weigeren als er 'zwaarwegende redenen' zijnom iemand niet meer uren te laten werken.

Werkgevers vrezen dat met name vrouwen, die nu veelal in deeltijdwerken, massaal meer werk zullen eisen. VNO-NCW raadt aan met deondernemingsraad of in de CAO af te spreken dat het wettelijk recht op hetomzetten van een driedaagse werkweek in bijvoorbeeld een vierdaagse, nietlanger mogelijk is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden