Meer linkse samenwerking onnodig

Beste Femke,..

Gisteren vroeg je in de Volkskrant naar mijn mening over linksesamenwerking. Die mening geef ik graag. PvdA, SP en Groen Links hebben optal van punten verschillende standpunten, maar ik zie niet in waarom dieverschillen bij voorbaat onoverbrugbaar zouden zijn. Linkse samenwerkingis dus gewoon aan de orde van de dag. Het verheugt me ook zeer dat je,ondanks je kritiek op de PvdA, uitziet naar samenwerking met ons in eenkabinet.

Ondanks deze ongetwijfeld gemeende liefdesbetuiging vind ik het welgevaarlijk ons nu te veel bezig te houden met wie er straks op het pluchegaat zitten. Voor die houding heeft mijn partij al eens eerder een hogeprijs betaald. Veel belangrijker is het ons te concentreren op verhalen enidealen waarmee we de hoofden en harten van progressieve kiezers kunnenwinnen. Zodat dit kabinet naar huis wordt gestuurd en niet meer terug komt.

Of dat lukt, zal moeten blijken bij volgende verkiezingen. Aanvoorspellingen waag ik me niet maar de perspectieven zijn goed. PvdA, SP,GroenLinks en de ChristenUnie zijn vier verschillende partijen dieverschillende accenten leggen maar in de oppositie tegen dit kabinet goedsamenwerken. Zo goed zelfs dat al die vier partijen aan het groeien zijnen de kans dat dit kabinet na volgende verkiezingen terugkomt, alleen maarverder afneemt. Dat lijkt me een reden vooral zo door te gaan.

Het is dan wel belangrijk 'op links' de verleiding te weerstaan elkaarsteeds de maat te nemen over wie de linksste of de progressiefste is. Dekracht van progressief Nederland ligt immers in haar diversiteit. PvdA, SPen GroenLinks doen ieder op hun manier goed werk. Laten we elkaar dan ookdaarvoor de ruimte geven. Dat lijkt me beter dan dat we in interviews eningezonden artikelen vooral elkaar de maat nemen en bekritiseren. Laten wedie energie voor onze oppositie tegen het kabinet bewaren. Doe je mee?

Wouter

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.