NieuwsHypotheken

Meer leningen voor het verbeteren van de eigen woning

De coronacrisis besmet Nederlanders ook met het verbouwingsvirus. Dat blijkt niet alleen uit de klinkende winstcijfers van bouwmarkten als het Duitse Hornbach, dat dinsdag bekendmaakte dat het dit jaar tot mogelijk 50 procent meer winst zal maken. Nederlanders sluiten ook meer gegarandeerde hypotheken af om hun woning te verbeteren.

Steeds meer mensen verduurzamen hun huis en sluiten daarvoor extra hypotheken af.  Beeld ANP
Steeds meer mensen verduurzamen hun huis en sluiten daarvoor extra hypotheken af.Beeld ANP

In het tweede kwartaal van dit jaar werden 55 procent meer hypotheekleningen met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) ondertekend dan in dezelfde periode een jaar eerder, speciaal voor verbetering van de woning of het treffen van energiebesparende maatregelen.

Het totale aantal NHG-hypotheken nam in het tweede kwartaal toe met ruim 34 duizend. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er een kleine 31 duizend. De stijging valt niet toe te schrijven aan een stijging van de huisverkopen. Het aantal leningen om een huis te kopen met NHG-garantie, een kleine 23 duizend, bleef gelijk. Om te verbouwen of verduurzamen werden 7 duizend leningen afgesloten. Een jaar eerder was dat aantal flink lager: 4.500. Wel nam ook het aantal oversluitingen (herzien van de lening onder nieuwe voorwaarden) van hypotheken met een NHG-label toe met een derde, van 3.600 naar 4.800.

Restschuld

De Nationale Hypotheekgarantie is een soort verzekering voor huiseigenaren. Kunnen zij hun hypotheek niet meer betalen, dan kan de NHG een restschuld overnemen. De coronacrisis heeft tot nu toe nog niet geleid tot een stormloop op de dienst. In het tweede kwartaal kwam het maar tot 27 ‘verliesdeclaraties’ van een geldverstrekker. Dat cijfer wordt overigens geflatteerd door de gestegen huizenprijzen, die de kans op verlies verkleinen.

Met dank aan die gestegen huizenprijzen leidt het NHG een tamelijk zorgeloos bestaan. Het fonds heeft inmiddels een buffer opgebouwd van zo’n 1,5 miljard euro, mede dankzij het ‘zeer beperkte’ aantal verliesdeclaraties en het ‘relatief lage’ gemiddelde uitgekeerde verliesbedrag. NHG staat garant voor 202 miljard euro aan hypotheken. De huizen die als onderpand dienen zijn gezamenlijk naar schatting 335 miljard euro waard.

Lees ook

Huiverig voor een hypotheek? De regering verruimde onlangs nog de mogelijkheden voor huizenkopers om geld te lenen.

Als het gaat om de huizenprijzen gaat de crisis de lage rente verslaan, voorspelt ABN Amro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden