Meer leegstand dan daklozen in Europa

Meer dan 11 miljoen Europese huizen staan leeg. Dat is bijna drie keer zoveel als er daklozen zijn in Europa.

AMSTERDAM - De Britse krant The Guardian concludeert dat nadat het bij de statistische bureaus in acht Europese landen het aantal ongebruikte huizen opvroeg. 'Het is een schande dat zoveel huizen leeg kunnen blijven, terwijl er in de EU steeds meer daklozen bijkomen', reageert Freek Spinnewijn van de Europese federatie voor daklozenorganisaties in de krant.


Spanje is in absolute aantallen de koploper op de leegstandslijst, daar staan 3,4 miljoen huizen zonder bewoner. Maar gekeken naar bevolkingsaantal is de situatie in Portugal en Ierland vergelijkbaar. Nederland wordt in het artikel niet genoemd, maar volgens het CBS staan daar 350 duizend huizen leeg. Naar verhouding is dat eenderde van het aantal in de Europese probleemlanden.


Vaak is speculatie de oorzaak van de leegstand, concludeert The Guardian. Sprekend voorbeeld daarvan is Londen. Een groot deel van de kapitale villa's in de Britse hoofdstad is al jaren lang niet meer bewoond en staat vaak zelfs te verkrotten. De panden zijn vele miljoenen euro's waard, maar eigenaren gokken erop dat de prijs in de toekomst verder stijgt. Dus verkopen ze nog niet.


In Madrid staan duizenden huizen leeg waar gewone gezinnen zouden kunnen wonen. Daar zijn het de banken die wachten met verkoop aan een nieuwe eigenaar. Zij zijn vaak in het bezit gekomen van de woningen nadat de laatste bewoner de hypotheek niet meer kon betalen. De huizenprijzen in Spanje zijn, sinds het barsten van de vastgoedzeepbel afgelopen jaren, met tientallen procenten gedaald. Om niet op het dieptepunt van de markt te verkopen, houden de banken de huizen dus nog even aan.


In de Spaanse hoofdstad zijn inmiddels groepen actief die dergelijke leegstaande huizen kraken en illegaal doorverhuren. Vaak aan mensen die eerder juist door de banken uit hun koophuis zijn gezet.


Toch is speculatie lang niet altijd de oorzaak van de leegstand. In Frankrijk, Spanje of Italië gaat het vaak ook om huisjes in de plattelandsgebieden waar de jeugd de afgelopen decennia massaal wegtrok. Er is daar gewoon geen nieuwe koper te vinden. En in Ierland, waar 400 duizend huizen leeg staan, zijn simpelweg te veel huizen. Tijdens de bouwhausse hebben projectontwikkelaars meer woningen neer gezet dan waar vraag naar is.


Niet alle huizen staan op goede plekken, maar in totaal zijn er meer dan genoeg vacante woningen om het daklozenprobleem in veel steden op te lossen, stellen de daklozenorganisaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden