Meer kwik in Waddenzee door nieuwe kolencentrale

De uitstoot van kwik van de nieuwe kolencentrale van RWE/Essent in de Eemshaven zal het kwikgehalte in vissen en bodem van de Waddenzee en de Dollard vergroten met minstens 3 procent.

NIJMEGEN - Die toename is onacceptabel omdat de hoeveelheid van het giftige methylkwik in de bodem en veel waddenvogels, zeehonden en vissen nu al dicht tegen de wettelijke grens zit en die soms overschrijdt.


Dat concludeert een studie van de Radboud Universiteit Nijmegen die op verzoek van milieuorganisaties Natuur en Milieu en Mobilisation for the Environment (MOB) is gemaakt. 'Vanwege het gedaalde energiegebruik is de centrale overbodig en hij hoort zeker niet aan de rand van een natuurgebied', zegt directeur Tjerk Wagenaar van Natuur en Milieu.


Eieren van de visdief en de scholekster op de Waddenzee bevatten nu al meer kwik dan de grenswaarde voor hun gezondheid. Bij veel vissen in de Noordzee en Waddenzee komt dat gehalte dicht bij de grenswaarde. Extra uitstoot leidt tot 'verslechtering van de milieuwaarde en het voortbestaan van de betrokken soorten', aldus het rapport.


De nieuwe kolencentrale, die nu op proef draait, mag volgens de reeds verleende vergunning jaarlijks 95 kilo kwik lozen in de lucht en 1,4 kilo op het afvalwater. Daarmee gaat de energiecentrale meer dan 10 procent toevoegen aan de totale Nederlandse uitstoot van kwik in de atmosfeer.


De milieugroepen willen het rapport volgende maand gebruiken in de hoorzitting van de Raad van State over bezwaren tegen de kolencentrale. RWE heeft daarvoor al wel een onherroepelijke milieuvergunning gekregen, maar de natuurvergunning is nog niet definitief.


Zonder de RWE-centrale wordt in Nederland 943 kilo kwik in de lucht geblazen door alle energiebedrijven, chloor-, alkali-, cement- en staalindustrie, crematoria en afvalverwerkingsinstallaties samen. Het grootste aandeel wordt geleverd door Corus, de voormalige Hoogovens, dat ongeveer 240 kilo per jaar uitstoot.


Het deel van de RWE-uitstoot dat via de lucht in de Waddenzee en de Dollard terechtkomt, is overigens gering. Bijna alles (99,7 procent) komt volgens de studie 'buiten het onderzoeksgebied' terecht. Kwik komt hierdoor voor tot op de Noordpool. Het deel dat wel in het Waddenmilieu terechtkomt, veroorzaakt de berekende toename van 3 procent.


Omdat kwik erg giftig is en vrijwel niet uit het milieu verdwijnt, probeert de overheid de uitstoot zoveel mogelijk uit te bannen. Sinds 1998 is het wettelijk verboden om kwikhoudende producten te maken of in Nederland in te voeren. Kolencentrales kunnen hun kwikuitstoot technisch wel beperken, maar niet terugbrengen naar nul.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.