Meer kinderopvang bepleit bij ruimere winkeltijden

De winkels mogen van de Emancipatieraad 's avonds langer open blijven. Maar de overheid moet dan wel bevorderen dat er meer kinderopvang op ongebruikelijke uren komt, dat het openbaar vervoer 's avonds beter en veiliger wordt voor vrouwen, en dat de rechtspositie van werknemers in de detailhandel meer wordt beschermd....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Dat staat in een advies van de Emancipatieraad aan minister Wijers van Economische Zaken. De raad, die in voorgaande jaren vooral aandacht had voor de nadelige gevolgen van langere bedrijfstijden voor de positie van werknemers, heeft dat standpunt verlaten.

Volgens de raad is toenemende flexibilisering op de arbeidsmarkt onontkoombaar. Bedrijfstijd komt los te staan van persoonlijke arbeidstijd. Flexibeler openingstijden van winkels en langere openstelling van overheidsloketten leveren banengroei op. De raad gaat ervan uit dat vooral vrouwen daarvan profiteren omdat zij in de detailhandel werk vinden. Er moet wel voor worden gewaakt, merkt de raad op, dat de werkgever niet eenzijdig die flexibeler arbeidsvoorwaarden bepaalt.

De Emancipatieraad voorziet dat zelfstandig onderneemsters en meewerkende vrouwen in het midden- en kleinbedrijf zwaarder zullen worden belast door langere bedrijfstijden. De zorg voor kinderen zou in het gedrang kunnen komen. Als oplossing beveelt de raad aan om het in dienst nemen van een eerste personeelslid fiscaal aantrekkelijker te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.