Meer kinderen lopen risico op armoede

Kinderen in Zuid-Holland en Groningen groeien vaker op in armoede dan in andere provincies. Bij meer dan de helft is onvoldoende geld in het gezin om met vakantie te gaan. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag.

Eerder demonstreerde de SP al tegen kinderarmoede op de Dam Beeld anp

Het aantal minderjarige kinderen dat het risico loopt op te groeien in armoede is in 2011 toegenomen, becijferde het CBS. In dat jaar groeiden 371.000 minderjarige kinderen op in een huishouden met armoederisico, 55.000 meer dan in 2010.

Het CBS hanteert de lage-inkomensgrens als armoedegrens. Die kwam in 2011 neer op 1810 euro besteedbaar inkomen per maand voor een echtpaar met twee kinderen en 1450 euro voor een eenoudergezin met twee kinderen.

Eenoudergezinnen zijn oververtegenwoordigd in de groep met armoederisico. 'In een eenoudergezin is maar één kostwinner en vooral alleenstaande moeders zijn vaak afhankelijk van de bijstand', aldus het CBS. Kinderen van niet-westerse allochtone herkomst lopen eveneens een groter risico op opgroeien in armoede. De gezinnen uit deze groep leven vaak van een uitkering.

Zuid-Holland en Groningen telden in 2011 met bijna 14 procent het hoogste aandeel minderjarige kinderen met een armoederisico. Noord-Holland en Limburg zitten met 12 procent eveneens bovengemiddeld hoog. In Drenthe was het risico het laagst (ruim 8 procent).

In 60 procent van gezinnen die kampen met armoede is geen geld voor een vakantie, regelmatig nieuwe kleding zit er bij 40 procent niet in. 'Ook een warme maaltijd met vlees of vis en een deugdelijk verwarmd huis is voor kinderen die met armoede worden bedreigd veel minder vanzelfsprekend dan voor kinderen zonder armoederisico', aldus het CBS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden