Meer kinderen gaan naar de kinderopvang

Voor het eerst in drie jaar stijgt in Nederland het aantal kinderen dat naar de kinderopvang gaat. Het gaat om een toename van 12 duizend kinderen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van Statistiek (CBS).

Voor het eerst in de drie jaar gaan er meer kinderen naar de kinderopvang.Beeld anp

Ouders die hun kroost naar de kinderopvang sturen, kunnen een speciale toeslag aanvragen om de kosten te drukken. Volgens het CBS is er in 2015 voor 767 duizend kinderen een kinderopvangtoeslag uitgekeerd. Vergeleken met 2014 is dat een stijging van 1,6 procent. Hiermee komt een einde aan de dalende trend van de afgelopen drie jaar.

De kinderopvang beleefde van 2007 tot 2011 een grote opleving. Elk jaar kwamen tienduizenden kinderen erbij. Hier kwam plots een einde aan door de economische crisis. Volgens het CBS is de stijging van 2015 te danken aan de aantrekkende arbeidsmarkt. Werkende ouders hebben nou eenmaal meer behoefte aan kinderopvang. Afgelopen jaar werden zo'n tienduizend meer kinderopvangtoeslagen uitgekeerd dan in het jaar ervoor.

Peuters

In 2015 brachten vooral veel peuters tijd door op de kinderopvang. Meer dan de helft van de twee- en driejarigen verbleef er gemiddeld 17 uur per week. Een derde van de vijfjarigen ging naar de buitenschoolse opvang of verbleef bij gastouders, gemiddeld ruim 8 uur per week. Bij elfjarigen, een op de acht, bleef het aantal uren onder de 6 uur per week.

Uit cijfers van het CBS blijkt ook dat 46,4 procent van de kinderen naar een buitenschoolse opvang ging. 44,9 procent verbleef op de dagopvang en 18,8 procent zat bij gastouders. Duizenden kinderen maakten gebruik van meerdere soorten opvang. Hun ouders betaalden gemiddeld 5.700 euro per jaar. Zij kregen een toeslag van gemiddeld 3.500 euro, genoeg om 62 procent van de kosten te dekken.

Het geldbedrag is begin dit jaar verhoogd. In 2017 wordt de kinderopvangtoeslag weer gewijzigd. Ouders krijgen dan opnieuw een hogere toeslag uitgekeerd en daarnaast mogen werkende ouders die hun kinderen een paar uur naar een opvang sturen, voor het eerst gebruik maken van de toeslag.

Beeld anp

Lees ook:

De gemeenten gaan werk maken van peuteropvang. Ouders die hun jonge kinderen nu nog thuis houden, krijgen van de gemeente twee ochtenden een plek aangeboden op de peuterspeelzaal of kinderopvang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden