Meer keus in hypotheken op komst

Gunstig voor huizenkopers: meer concurrentie op de hypotheekmarkt. Buitenlandse aan- bieders waren vertrokken, maar nu wil een Britse investeerder weer klanten lokken. Door

De lente lijkt zich ook op de huizenmarkt aan te dienen. De huizenprijzen stabiliseren en er worden weer meer woningen verkocht. Bovendien zijn kopers voordeliger uit. De Nederlandse hypotheekrente staat op het laagste niveau in jaren. Desondanks is de consument hier nog steeds duurder uit dan in omringende landen als Duitsland of België. Nederlandse hypotheken zijn nu gemiddeld 0,36 procent duurder, een jaar geleden was dit nog 1 procent.


De daling van de hypotheekrente wordt verklaard door de lage rente op de internationale kapitaalmarkt en door de toenemende concurrentie. Terwijl er in 2007 nog zo'n dertig hypotheekaanbieders waren, zijn er nu nog maar een kleine tien over, waarbij de markt vooral in handen is van de grote drie spelers, de banken ING, ABN Amro en Rabobank. Omdat de eerste twee banken staatssteun ontvingen, mochten ze niet met de hypotheekrentes stunten, waardoor er de afgelopen jaren nauwelijks sprake was van concurrentie op de markt.


Maar de verzekeraars rukken op en sloegen afgelopen jaar hun slag op de hypotheekmarkt. Waar Rabobank marktaandeel verloor, won Aegon, blijkt uit cijfers van adviesbureau IG&H Consulting & Interim. Door de steeds strenger wordende regels waaraan banken moeten voldoen, verstrekken ze minder leningen, terwijl verzekeraars juist op zoek zijn naar nieuwe beleggingen.


Hypotheken zijn daarbij een aantrekkelijk investering vanwege het hoge rendement en de lage risico's. De regels voor het afsluiten van een hypotheek zijn immers aangescherpt. Een koper kan straks niet meer dan de koopsom van zijn huis lenen en moet meteen beginnen met aflossen.


'Hiermee neemt de kans op een restschuld waar een hypotheekverstrekker mee blijft zitten af', zegt Chris van Winden van IG&H. Van Winden wijst er verder op dat de bodem van de huizenmarkt nu wel in zicht is en de kans klein is dat de prijzen verder zullen dalen. 'Dit maakt het aantrekkelijk voor nieuwe aanbieders.'


Naast de verzekeraars zijn buitenlandse partijen opnieuw geïnteresseerd in de Nederlandse hypotheekmarkt. Nadat de ene na de andere buitenlandse hypotheekverstrekker de afgelopen jaren de Nederlandse markt verliet om zich te concentreren op de thuismarkt, is Nederland binnenkort weer een buitenlandse partij rijker. De Britse investeringsmaatschappij Venn kondigde onlangs aan de Nederlandse hypotheekmarkt op te willen.


Venn begint bescheiden, het wil via tussenpersonen een half miljard euro per jaar in nieuwe hypotheken, zonder nationale hypotheekgarantie, steken. Dit komt neer op maximaal zo'n 150 hypotheken per jaar.


'Nieuwe toetreders, hoe klein ook, zijn altijd gunstig voor de markt', zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. 'Dit leidt tot meer concurrentie waardoor we kunnen terugkeren naar een normale markt met meerdere spelers.'


Venn wil zich richten op hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De grens voor wie in aanmerking komt voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie daalt dit jaar naar 265 duizend euro, begin 2012 was dit nog 350 duizend euro. Waar banken vooral nog klanten proberen te lokken voor hypotheken met NHG, hoopt Venn te profiteren van een toenemende vraag naar hypotheken zonder deze garantie.


Daarnaast geeft het aan dat de Nederlandse markt makkelijk te betreden is, onder meer door het grote aantal tussenpersonen, waardoor je de kosten van het opzetten van eigen verkooppunten bespaart. Meer dan 60 procent van de Nederlandse hypotheken wordt via een intermediair zoals de Hypotheker of de Hypotheekshop verkocht.


Venn wil niet zeggen tegen welke rente de investeringsmaatschappij hypotheken gaat aanbieden.


Is het nu verstandig om je hypotheek af te sluiten bij een buitenlandse partij met een lagere rente? 'Het risico bij een buitenlandse partij is wel wat groter dan bij een Nederlandse partij, omdat je niet zeker weet hoe lang de partij in Nederland actief zal zijn', zegt zelfstandig consultant Matthijs Mons.


Toch zal de consument baat hebben bij de nieuwe concurrenten in de vorm van een lagere rente. Of de rente dit jaar nog verder zal dalen, hangt echter niet alleen af van de nieuwe toetreders. Wanneer de centrale banken onder invloed van het economisch herstel de rente verhogen, werkt dit door in de hypotheekrente. 'Hoe de rente zich de komende tijd zal ontwikkelen, blijft moeilijk te voorspellen', aldus De la Porte.


Op internet beantwoordt Reinout van der Heijden vragen van lezers op www.volkskrant.nl/geldvraag


Zelf een vraag?: geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden