Meer jihadisten in vluchtelingenstroom naar Duitsland

Het aantal jihadisten tussen vluchtelingen dat via Duitsland naar de rest van Europa probeert te reizen, stijgt. Dat blijkt uit cijfers van de Duitse federale politie BKA waarover Duitse media berichten. Volgens het BKA zijn er geen concrete aanwijzingen voor aanslagen.

Vluchtelingen op een station in Keulen. Beeld epa
Vluchtelingen op een station in Keulen.Beeld epa

Tot nu toe heeft de Duitse politie 369 aanwijzingen binnengekregen over terreurverdachten onder de vluchtelingen. In veertig gevallen leidde dat tot een formeel vooronderzoek vanwege lidmaatschap van een terreurbeweging of het voorbereiden van aanslagen. In februari waren er nog 250 aanwijzingen en 22 onderzoeken.

Twee van de daders van de aanslagen in Parijs waren als vluchteling naar Europa gereisd.

In maart sloten de EU en Turkije een vluchtelingendeal waarin werd afgesproken dat Turkije vluchtelingen terugneemt in ruil voor visumvrij reizen voor zijn burgers in de Europese Unie en versnelling van onderhandelingen over Turkse toetreding tot de EU.

In september zei de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) dat er 'geen informatie is die erop duidt dat zich in de migratiestromen vanuit het Midden-Oosten en Noord-Afrika grote aantallen jihadisten bevinden'.

Zes maanden later nuanceerde de NCTV dit beeld: 'Het ontbreken van waterdichte EU-buitengrenzencontrole en het vrij reizen in Schengengebied biedt terroristen de mogelijkheid om zich naar en binnen Europa te verplaatsen.' Toch waren er geen aanwijzingen dat dit ook daadwerkelijk was gebeurd.

Volgens het toezichtsorgaan van het Amerikaanse Homeland Security, het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid, is de terroristische dreiging van IS in Europa is ongekend en overweldigend. Het comité stelde vorige maand dat in 2015 in Europa elke maand bijna twee pogingen tot aanslagen werden gedaan door IS. Sinds 2014 gaat het om 35 pogingen, waarvan 22 in het afgelopen jaar.

Opmerkelijk is dat de Amerikanen de terroristische dreiging expliciet in verband brengen met de vluchtelingenstroom uit onder andere Syrië. IS zou deze toestroom misbruiken om terroristen naar Europa te brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden