Meer informatie overheid openbaar

De Wet Openbaarheid Bestuur (WOB), die burgers en journalisten de mogelijkheid geeft informatie op te eisen, moet voortaan gaan gelden voor alle overheidsorganen....

Van onze verslaggever

De huidige wet maakt onderscheid tussen bestuursorganen en overheidsinstanties die dat niet zijn. Ministeries, provincies, gemeenten en waterschappen vallen bijvoorbeeld wel onder de WOB, maar het parlement, de Raad van State en de Algemene Rekenkamer niet. Volgens de ontwerper van de nieuwe wet, hoogleraar recht en bestuur Bernd van der Meulen van de Wageningen Universiteit, moet dat onderscheid vervallen omdat er geen principiële gronden voor zijn.

Pechtold gaf vorig jaar opdracht aan Van der Meulen om een nieuwe wet te ontwerpen. Een evaluatie had uitgewezen dat er veel klachten zijn over de praktische toepassing van de WOB, die in 1980 in werking trad. Overheidsorganen stellen dat burgers met onduidelijke, tijdrovende verzoeken komen. Journalisten klagen dat overheidsinstanties zich snel op de uitzonderingsbepalingen beroepen en dat zij zich vaak niet houden aan de wettelijke beslistermijnen.

Van der Meulen wil de burger de mogelijkheid geven sneller een uitspraak te verkrijgen. Als een overheidsorgaan een verzoek om informatie afwijst, kan de aanvrager volgens de huidige wet een bezwaarschrift indienen en tegelijk de kortgedingrechter vragen een voorlopige voorziening te treffen. Probleem is dat het oordeel niet voorlopig meer is als de rechter besluit dat de informatie moet worden geopenbaard. Dan is er immers geen weg meer terug. 'Hierdoor stellen kortgedingrechters zich nogal terughoudend op', zegt Van der Meulen.

De nieuwe wet, die Algemene Wet Overheidsinformatie (AWO) moet gaan heten, introduceert ook een tussenvorm van openbaarmaking. Indien een aanvrager zwaarwegende belangen heeft, kan niet-openbare informatie toch aan hem worden verstrekt. Voorwaarde is dat hij die gegevens niet openbaart.

Ook overheidsorganen kunnen volgens het ontwerp in bijzondere gevallen intern gegevens uitwisselen. Van der Meulen wil niets veranderen aan de uitzonderingsbepalingen op grond waarvan informatie mag worden geweigerd.

In juli zal de hoogleraar zijn definitieve voorontwerp aanbieden aan minister Pechtold. Het kabinet besluit daarna of het als wetsontwerp bij de Tweede Kamer wordt ingediend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden